Продават останки от тиранозавър в eBay

0
Редките вкаменелости се продават на цена от 2,95 милиона долара
Редките вкаменелости се продават на цена от 2,95 милиона долара

Невероятно редки вкаменелости на бебе тиранозавър рекс бяха пуснати за продажба в онлайн портала eBay на цена от 2.95 млн. долара.

Продавачът посочва в обявата си, че останките са навярно единствените на бебе тиранозавър рекс в света, добавяйки, че става дума за тяло с дължина 4.5 метра и череп с размер 53 сантиметра.

Останките, за които се твърди, че са на 68 млн. години, са листнати в сайта от професионалния търсач на вкаменелости Алън Детрик, предава CNBC, цитиран от Profit.bg.

„Този рекс е бил много опасен месояден. Това е рядка възможност изобщо някога да видите бебе рекс, сочи обявата, добавяйки, че оценките предполагат, че динозавърът е бил на 4-годишна възраст, когато е загинал.

Детрик е отдал под наем вкаменелостите на музея към University of Kansas през 2017 г., по информация на The Guardian, където е бил изложен до момента на публикуването на обявата в eBay.

Останките са били открити от Детрик през 2013 г., като впоследствие са станали негова собственост.

Леонард Крипталка, директор на Института по биоразнообразие към University of Kansas, посочва в изявление от миналата седмица, че музеят към университета не продава или не посредничи по офертата.

„Съответно екземплярът, който ни е предоставен, беше изваден от експонатите и беше върнат на собственика. Помолихме собственика да премахне всякаква асоциация с нас от обявата му за продажба, казва той.

Междувременно, организацията Общество на палеонтолозите публикува отворено писмо, повдигайки въпроса около „етичния” проблем, че уникална вкаменелост от миналото може да бъде загубена за общественото внимание.

„Собственикът използва научното значение на екземпляра, включително статуса на изложбата в University of Kansas, като част от рекламната си стратегия. Допустимо е да се търгуват само отливки и други копия на вкаменелости от гръбначни животни, а не самите вкаменелости, посочват от организацията.

„Тъй като вкаменелостите на гръбначни животни са рядкост, повечето от тях допринасят по уникален начин към историята на живота. Всяка една, която бива изгубена за обществото, е част от вече фрагментираната история, която ние никога няма да можем да възстановим”, добавят от организацията.

Източник: Profit.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари