Продават "Химко - Враца"

0
Синдикът на „Химко“ ще направи пореден опит за продажба на фалиралия зaвод на 20 януари
Синдикът на „Химко“ ще направи пореден опит за продажба на фалиралия зaвод на 20 януари

Синдикът на „Химко“ ще направи пореден опит за продажба на фалиралия зaвод на 20 януари, става ясно от обявление, публикувано преди дни, пише BloombergTV Bulgaria. 

Минималната цена е намалена до 11,7 млн. лева, а необходимият депозит за покупката е 1 млн. лв.

Продават се активите на бившия торов завод. Първите два опита за продажба беше чрез провеждане на преки преговори с потенциалните купувачи, въз основа на подадени от тях писмени предложения. Има възможност за подобрение на офертите, заяви синдикът Росица Томова.

Вторият търг за продажба на имуществото на бившия химически заводХимко - Вараца" беше в началото на тази година, като обявената сума беше 22 млн. лв. Въпреки това продажбата не привлече интерес. През ноември имаше пореден опит за продажба при цена 18.4 млн. лв. 

Идеята на предишното правителство бе дружество на Българския Енергиен Холдинг (БЕХ) да купи активите и след това да търси партньор за възобновяване на производството. За целта дори бе създадена специална компания „ЕИК” ЕАД, собственост на БЕХ, който е основен кредитор на „Химко” чрез Булгаргаз и НЕК. Липсата на пари обаче препъна схемата тогава.

Казусът "Химко"

Припомняме, че преди 1989 г. заводът работеше с евтин природен газ и произвеждаше висококачествен карбамид по белгийска технология. Изкуственият тор се изнасяше по цял свят и носеше голяма печалба на дружеството. При навлизането на пазарната икономика обаче "Химко" фалира заради повишаването на цената на синьото гориво, което е основна суровина.

В началото на XXI век заводът заработи отново с натрупани огромни задължения. Дългове на "Химко" са към Булгаргаз, НЕК и БДЖ.

През 2003 г. предприятието окончателно спира работа, a дълговете му са над 150 млн. лева, а активите три пъти по-малко - около 43 млн. лева. Натрупаните задължения на "Химко - Враца" са към Булгаргаз, НЕК и БДЖ.

В средата на 2012 г. "Химко" е обявен в несъстоятелност. 

В края на месец ноември 2013 г. тогавашният министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев обяви намеренията на БЕХ да похарчи 50 млн. лв. за възстановяването на "Химко". По думите му правителството ще предприеме мерки за „реиндустриализация“ на българската икономика.

Източник: Bloomberg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари