"Продължаваме промяната“ ще обсъди предложенията за военна помощ за Украйна

1
Това каза в Народното събрание председателят на групата Андрей Гюров
Това каза в Народното събрание председателят на групата Андрей Гюров Снимка: БГНЕС / Архив

Парламентарната група на „Продължаваме промяната“ ще обсъди предложенията на „Демократична България“ и ГЕРБ за оказване на военна помощ на Украйна

Това каза в Народното събрание председателят на групата Андрей Гюров, предаде bTV

Той допълни, че това ще се случи, когато предложенията минат през външна комисия.

„Ние сме изразили неколкократно нашата позиция относно подкрепата на Украйна и ще обсъдим в групата позиция за гласуване в парламентарната зала. При нас това, което винаги седи на първи ред е, че гласуваме по съвест, така че ще имаме позиция“, отбеляза депутатът.

Срещата с Димитро Кулеба мина много успешно, заяви председателят на комисията по външна политика Венцислава Любенова.

Във връзка с предложенията за оказване на военна помощ на Украйна, тя уточни, че те са били внесени в комисията миналата седмица, но са били върнати за доизясняване на технически и законови подробности. Днес, ако бъдат внесени в нашата комисия, ще бъдат разгледани, допълни Любенова.

По думите й въпросът за изпращане на оръжия за Украйна не е бил повдигнат днес на срещата на Кулеба с народните представители.

„Позицията на „Продължаваме промяната“ винаги е била в подкрепа на украинския народ. Редно е да кажем, че външният министър на Украйна похвали усилията на българското правителство в помощта, която оказваме за Украйна. Редно е да кажем, че сме последователни в действията си и очакваме колегите да внесат прецизирания текст, за да може той да е законосъобразен за оказване на помощ на Украйна в бъдеще“, заяви Атанас Михнев, депутат от „Продължаваме промяната“.

Според него евентуална военна подкрепа за Украйна не е въвличане в страната ни в конфликта:

„Десетки страни изпращат военна подкрепа без да бъдат въвлечени в конфликта, така че нека да спрем с тази проруска реторика“, каза той.

Не виждам причина от Министерски съвет да се входира решение, при положение, че вече има внесени две предложения за военна помощ за Украйна, които чакат за разглеждане в Народното събрание и предвид факта, че отначало е ясно, че НС е това, което може да даде разрешение по тази тема.

Това каза пред телевизията вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова.

Тя допълни, че на срещата с Димитро Кулеба вчера са обсъждали типа подкрепа, който сме давали до момента и как ще продължи тя. Константинова уточни, че в срещата с украинския външен министър са участвали премиерът Кирил Петков, министърът на отбраната Драгомир Заков, министърът на външните работи Теодора Генчовска, както и тя самата.

„Говорили сме за подкрепата, която вече сме осигурили и за благодарността, която имаме от украинския народ, и за начина, по който се грижим за доста хора – към днешния ден над 95 000 човека, които са останали на територията на страната, бягащи от войната в Украйна и хуманния начин, по който се грижим за тях, така че получихме една много голяма благодарност от него, за подкрепата, която сме осигурили по тази линия. Министър Кулеба посочи целия списък от неща. Говорихме в контекста на това, че има един много дълъг списък от неща, за които държавата Украйна има нужда от подкрепа в този момент, за което всяка държава, спрямо нейните приоритети и възможности, би могла да подкрепи“, отбеляза Калина Константинова. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    2
    Нели КОЛЕВА
    Хуманитарна помощ във вид на храни,консерви,превързочни материали,лекарства и т. н...Прави ми неприятно впечатление,че представителите на укр.правителство започват изреченията си с"искам",''длъжни сте","оръжие","пари" и други подобни думи.Следват заплахи -можете и вие да пострадате,да бъдете нападнати .ЕС и НАТО-вските държави им изпращат достатъчна военна помощ-оръжия,боеприпаси,самолети,танкове...
  • 8
    1
    Българин
    Димитро Кулеба се държа така сякаш България и целият свят са им длъжни.Да, хуманитарна помощ. Военна помощ означава да наливаме масло в огъня. Воюващите държави трябва да намерят мирен изход от конфликта.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари