Пробив: ИВСС видя престъпление на Гешев и сезира Гешев. Гешев престъпление не видя

1
Никой прокурор дори и не си е помислил да проверява сигнала срещу Гешев
Никой прокурор дори и не си е помислил да проверява сигнала срещу Гешев Снимка: БГНЕС

Александър Мумджиев - инспектор от Инспектората към Висшия съдебен съвет е пратил на Върховна касационна прокуратура сигнал срещу главния прокурор Иван Гешев заради делото „Недосегаемите“, пише Bird.bg.

За по-малко от 50 дни ВКП, Специализираната прокуратура и Специализираната апелативна прокуратури са „констатирали“, че няма данни Иван Гешев да е извършил престъпление по „Недосегаемите“ и срещу него не трябва да бъде образувано досъдебно производство. Това „изпиране“ може да се конкурира по скорост и ефективност само с изпирането на Пеевски от ДАНС. Все пак е налице пробив, че проверката не е била смачкана още на ниво ИВСС.

Припомняме, че според наши източници в открито съдебно заседание по друго дело, срещу част от участниците в тази престъпна група са били прочетени разпечатки от разговор между членовете на ОПГ „Недосегаемите“, в който се артикулира информацията, че има приготвени 50 000 за Иван Гешев, тогава наблюдаващ прокурор по „Недосегаемите“.

Прокуратурата се озовава в крайно нежеланата ситуация да образува предварителна проверка срещу главния прокурор, след като е сезирана от Александър Мумджиев – инспектор от Инспектората към Висшия съдебен съвет. На него е разпределен сигнал на следователя Бойко Атанасов срещу главния прокурор Иван Гешев, който Атанасов е пратил до министъра на правосъдието. Сигналът е получен от ИВСС на 25.01.2022 г., след като им е препратен по компетентност от Министерството на правосъдието.

След като се запознава с изложеното, Мумджиев констатира, че в сигнала се изнасят твърдения за извършени престъпления от общ характер. Проблемният казус е делото „Недосегаемите“, което първоначално е наблюдавано от прокурорите от СГП Юлия Христова и Явор Димитров. Впоследствие, според Атанасов, в нарушение на ЗСВ, като наблюдаващи прокурори са включени още командирования от СРП Иван Гешев и Любка Кръстева, командирована от РП Пловдив.

Това се случва непосредствено след задържането на организираната престъпна група на 15.04.2010 г. и обезпечаването на голям брой доказателства. По досъдебното производство към онзи момент има наложен запор на 820 000 лв. в „Уникредит“ по сметка на дружество с фиктивна дейност.

В сигнала си Атанасов описва „пазарлъците“ на Гешев с обвинения и впоследствие осъден, като ръководител на ОПГ Владко Лазаринов Димитров. Непосредствено преди избирането на Гешев за главен прокурор Биволъ публикува запис със смущаващи разговори между прокурора Гешев и обвиняемия Димитров. ВСС обаче не се разколеба в избора си, въпреки очевидните нередности, изложени в публикацията, а прокуратурата не намери за нужно да се самосезира.

„Пазарлъци“ между Гешев и Димитров се водят за размера на наказанието на останалите обвиняеми. Ръководителят на ОПГ-то заявява, че всички членове на престъпната организация ще се признаят за виновни, но условието му е обвиняемата Камелия Георгиева да бъде освободена от наказателна отговорност.

На 03.08.2011 г. между прокурора Иван Гешев и обвиняемите е сключено споразумение, което е внесено за одобрение в СГС. Това дело обаче е само и единствено за организирана престъпна група. То се превръща в първата осъдителна присъда по чл. 321 от НК, постигната от СГП. Материалите за данъчните престъпления са отделени в друго досъдебно производство, което е прекратено с постановление на прокурорите Гешев и Кръстева от 04.04.2013 г.

В сигнала си Атанасов изтъква, че с постановлението за прекратяване на наказателното производство срещу Владко Димитров, Борислав Христов и Ясен Савчовски, Гешев е осуетил наказателното преследване срещу тях и то в момент, когато обвиняемите вече са се признали за виновни и са осъдени като участници в ОПГ. Следователят прави искане за извършване на проверка на достоверността на изнесеното в сигнала срещу Гешев за осуетяване на наказателно преследване.

След запознаване със сигнала, Александър Мумджиев констатира, че той съдържа твърдения за извършено престъпление от общ характер. Затова го изпраща по компетентност на Върховната касационна прокуратура. Всъщност, решението на Мумджиев е изненадващо. Той би могъл да го „смачка“ на ниво ИВСС, но не го прави. След като сигналът попада във ВКП от там експресно го изпращат по компетентност на Специализираната прокуратура, която естествено отказва да образува досъдебно производство срещу Гешев.

Апелативната специализирана прокуратура потвърждава решението на долната инстанция в деня, в който влизат в сила промените в ЗСВ, с които се закрива специализираното правосъдие – на 18 април тази година. В бързината обаче държавното обвинение някак си пропуска да уведоми жалбоподателя Атанасов.

Бързината, с която се движи преписката, ясно свидетелства, че никой прокурор дори и не си е помислил да проверява изложената в сигнала информация. Атанасов не е разпитан. Едва ли е разпитван и който и да е от другите потенциални свидетели. Камо ли пък да са били взети свидетелски показания от самия Гешев. Вероятно просто са били писани мигновени откази от образуване на досъдебно производство.

Остава отворен въпроса, в качеството си на ръководител, упражнил ли е Гешев „надзор за законност“ над работата на прокурорите, които са били натоварени да проверят извършил ли е той престъпление.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари