„Приятели“ позлати звездите на сериала

0
Събирането на звездния екип донесе по 5 милиона на всеки от приятелската шесторка
Събирането на звездния екип донесе по 5 милиона на всеки от приятелската шесторка Снимка: БТА

Събирането на звездния екип в новия специален епизод на сериала донесе по 5 милиона на всеки от приятелската шесторка

И ако сериалът „Приятели“ започва със шестима почти разорени, безработни и неуспешни в любовта герои, то в действителност актьорите и създателите на емблематичния ситком далеч не са разорени. Дългоочакваната среща на приятели, която се излъчи в четвъртък по HBO Max, докара на Моника, Фийби, Рейчъл, Чандлър, Джоуи и Рос по 5 млн. долара, пише Forbes, позовавайки се на добре осведомен източник.

Не е лошо за една нощ работа, но е нищожно в сравнение с това, което са спечелили в продължение на почти три десетилетия, през които се излъчваше сериалът.

Изключително популярната телевизионна комедия генерира близо 1.4 млрд. долара приходи след дебюта си през 1994 г., според изчисленията на Forbes. Шестте звезди са получили близо 816 млн. долара преди данъци, или казано иначе – всеки от тях е получил около 136 млн. долара. Творческият екип на шоуто – Дейвид Крейн и Марта Кауфман – и неговият съизпълнителен продуцент Кевин Брайт, си поделят поне 550 млн. долара.

Историята на печалбата

Когато се излъчва по NBC от 1994 г. до 2004 г., „Приятели“ е един от водещите сериали в четвъртък вечер, но се конкурира и със „Зайнфелд“, „Луд съм по теб“, „ Уил и Грейс“. Тогава „Приятели“ събира пред екрана 25 млн. зрители всяка вечер. Но парите не идват веднага. Warner Bros. Television лицензира 30-минутната комедия на NBC, а за първите четири години продуцентската компания всъщност губи пари. Тя обаче разчита, че печалбите ще дойдат по-късно, когато започне синдикирането на сериала.

Когато започва излъчването на петия сезон, от NBC толкова много искат да запазят сериала, че се съгласяват да покрият производствените разходи. По време на 10-годишното си излъчване, разходите възлизат на приблизително 70 млн. долара за възнаграждение на триото продуценти Брайт – Кауфман – Крейн, както и почти 100 млн. долара за звездите, чиито заплати се увеличават от скромните 22 500 долара за епизод през първия сезон до 1 млн. долара през последните сезони. Високите възнаграждения направиха Анистън, Кокс и Кудроу най-добре платените актриси по това време.

Истинските пари идват след синдикирането на сериала. Warner Bros. започва да продава повторения на местни станции, кабелни мрежи и телевизионни канали извън САЩ, а сериалът става част и от стрийминг услугите. Forbes оценява поредицата от сделки на продуцентската компания на почти 4.8 млрд. долара. И това не включва приходите от продажба на DVD издания.

След приспадане на разходите за дистрибуция, маркетинг и свързани административни разходи, Forbes изчислява печалба от синдикиране на стойност 260 млн. долара за актьорския състав и най-малко 475 млн. долара за Брайт-Кауфман-Крейн, въз основа на американски данни, предоставени от S&P Global и разговори с адвокати, агенти и изпълнителни директори, запознати със сделките.

Warner Bros. отказва коментар за потвърждение на тези факти и до сега.

Всъщност освен солидните заплати, шестте звезди на сериала печелят любовта на зрителите, но и получават голям тласък на кариерите си. Без съмнение Анистън има най-голям финансов успех, като продължава да се появява в списъка на най-добре платените актриси на Fobes през годините. През 2017 г. Forbes изчисли нетното ѝ богатство на 200 млн. долара - цифра, която е сбор от приходите от сериала, от други филмови проекти, както и от това, че става лице на много козметични брандове и други рекламни кампании. Всъщност съвсем наскоро Анистън получи 1 млн. долара на епизод за ролята си в драмата на Apple TV + „Сутрешно шоу“, както и номинация за наградата „Еми“.

Защо и къде беше цензуриран новият епизод?

Но специалният епизод не се приема еднакво добре навсякъде. Китай цензурира Лейди Гага, Джъстин Бийбър и южнокорейската група BTS. Управляващата Китайска комунистическа партия изряза кадрите с гостуващите звезди, въпреки че епизодът се излъчи от три китайски стрийминг платформи. Предполага се, че цензурирането е свързано с предишни събития около звездите, които са обидили по някакъв начин Китай.

Миналата година имаше призиви за бойкот на южнокорейската момчешка група BTS в Китай заради коментари на един от членовете по повод Корейската война, но пропуснал да спомене китайците, загинали в нея, имайки предвид „болезнената история“ на региона.

Междувременно на американската певица и композитор Лейди Гага е забранено да прави турнета в Китай, след срещата си с Далай Лама през 2016 г. Тя показва подкрепата си за тибетския духовен водач, с което разстрои китайските власти, които смятат, че той е фигура на тибетския сепаратизъм.

На канадската поп звезда Джъстин Бийбър е забранено да организира участия в Китай заради "лошо поведение". През 2014 г. той разгневи Китай, след като публикува снимка, на която посещава противоречивия храм Ясукуни в Токио, в който се почита паметта на загиналите във войните, водени от Япония.

Феновете на сериала в Китай бяха дълбоко разочаровани, а цензурираните кадри събудиха любопитството им още повече. В интернет започнаха да се появяват изрязани кадри, разкривайки цензурираното съдържание.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари