Пристрастени ли сте към секса?

0
Има граница между това да се наслаждавате на секса и сексуалното пристрастяване
Има граница между това да се наслаждавате на секса и сексуалното пристрастяване

Сексуалното пристрастяване е най-често срещано при мъжете.

То представлява непреодолимо желание да се прави секс. Сексуалното поведение се превръща в проблем и се счита за пристрастяване, когато се повтаря достатъчно често, за да пречи на нормалния начин на живот, коментира Пик.

Пристрастеното сексуално поведение пречи на взаимоотношенията, работата, приятелствата и начина на живот.

Има граница между това да се наслаждавате на секса и сексуалното пристрастяване. При сексуалното пристрастяване, човек отделя изключително много време на правенето на секс. Зависимите към секса чувстват. че са неспособни да контролират сексуалното поведение или дори да намалят честотата му. Хората с пристрастяване към секса, често използват това, като бягство от проблеми като тревожност, стрес, депресия, социална изолация.

Други имена на сексуалното пристрастяване

Нимфомания, хиперсексуалност, еротомания, перверзия.

Признаци и симптоми на сексуалното пристрастяване

Множество сексуални партньори или извънбрачни връзки.

Правенето на секс с множество анонимни партньори или плащането за него. Сексуално зависимите третират сексуалните си партньори като предмети, а не като интимни партньори, с които само правят секс.

Прекомерна мастурбация, около 10-20 пъти на ден.

Прекормерното използване на порнографски материали, онлайн порнография или секс телефони.

Участието във видове секс, които сте смятали за неприемливи преди. Примери за това са мазохистичния или садистичния секс. Понякога и по-крайни форми на сексуално поведение - педофилията, содомията, изнасилванията.

Показване на публични места.

Причини за възникване на сексуалното пристрастяване

Има няколко теории за това, защо сексуалната зависимост се проявява. Например, психологически и емоционални затруднения, личностно разстройство, в резултат на травма в детството.

Сексуалното пристрастяване може да се прояви при някои психични заболявания - депресия, биполярно разстройство и обсесивно-компулсивно разстройство. Някои неврологични заболявания могат да доведат до сексуални зависимости. Те включват епилепсия, травма на главата, деменция.

Установено е, че някои лекарства също могат да доведат до хиперсексуалност. Примери за това са апоморфинът и терапията с допамин.

Проблеми, получаващи се в резултат на натрапчивото сексуално поведение

Сексуалното пристрастяване може да доведе до порочен кръг от ниска самооценка, тревожност и депресия. Въпреки, че прекомерния секс може да доведе до краткосрочно облекчение, е необходима намеса от специалист, за да се прекрати увреждането на психическото здраве на индивида и на неговите взаимоотношения.

Някои хора, страдащи от сексуално пристрастяване, често са изложени на риск за здравето - полово предавани болести, ХИВ/СПИН, алкохолизъм и други зависимости, като и излагане на по-голям риск от насилие.

Получаване на помощ за сексуално пристрастяване

Интензивно отдаване на секс, което води до неприемливо поведение, изисква лечение от експерт. Оценка от психолог, психиатър или сексолог може да се направи в извънболнична среда. Лечението зависи от причината. Лекарят може да бъде в състояние да лекува различни аспекти на сексуалното пристрастяване с медикаменти.

Първата стъпка за намиране на лечение може да бъде консултация с личният лекар или психиатър. Семейната терапия също може да бъде от полза.

Източник: Агенция ПИК
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари