Принц Хари спечели дело срещу таблоид

0
Издателят на „Дейли Мирър“ трябва да му плати обезщетение в размер на над 140 000 паунда
Издателят на „Дейли Мирър“ трябва да му плати обезщетение в размер на над 140 000 паунда Снимка: АП / Алберто Пецали

Издателят на „Дейли Мирър“ трябва да му плати обезщетение в размер на над 140 000 паунда

Принц Хари спечели дело срещу издателя на британския таблоид "Дейли мирър" за статии, произтичащи от хакването на телефонните му съобщения - първата му голяма победа във войната, която води срещу таблоидната преса, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Чрез своя адвокат Дейвид Шерборн най-малкият син на крал Чарлз III приветства решението. "Мисията продължава", добави той.

Решението беше първото от поредицата съдебни производства, заведени от 39-годишния принц срещу британската преса.

То постанови издателят на „Дейли Мирър“ да му плати обезщетение в размер на 140 600 паунда.

Съдията установи, че 15 от 33-те оспорвани статии, използвани в производството - публикувани между 1996 и 2009 г. - са резултат от хакване на гласовата поща на херцога на Съсекс или на неговото обкръжение, както и от други незаконни методи.

Магистратът изтъкна и "склонността" на принц Хари да смята, че "всичко, което е публикувано, е продукт на хакване на гласовата му поща", тъй като тази практика "преобладаваше в "Мирър Груп" по това време".

Но тази практика "не е била единственият журналистически инструмент по онова време и твърденията във връзка с останалите 18 статии не издържат на проверката", допълни той.

Магистратът изтъкна и "страданието", което Хари е претърпял "в резултат на незаконната дейност, насочена срещу него и близките му".

По време на процеса принцът, който е в противоречие с кралското семейство, даде показания в продължение на осем часа, разпределени в два дни на изслушване през юни миналата година.

За първи път член на кралското семейство се яви на свидетелска скамейка, откакто Едуард VII прави това през 1891 г. за процес за клевета.

"Телефонното хакерство се практикуваше в промишлени мащаби от поне три вестника по онова време и в това няма никакво съмнение", заяви херцогът на Съсекс на 7 юни, във втория ден от показанията си.

Принц Хари има упорита неприязън към таблоидната преса, която смята за отговорна за смъртта на майка му принцеса Даяна, преследвана от папараци в Париж през 1997 г.

Той също така обвини пресата за това, което описа като тормоз над съпругата му Меган Маркъл, и за лошите си отношения със семейството ѝ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари