Приключиха местните избори в Турция

1
Според първите резултати, управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и Партията на националистическото действие (ПНД) водят с 52.39 % от гласовете
Според първите резултати, управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и Партията на националистическото действие (ПНД) водят с 52.39 % от гласовете Снимка: Reuters

Приключиха местните избори в Турция, разглеждани като ключов тест за подкрепата към президента Реджеп Ердоган и белязани от случаи на насилие и убийства.

Според първите резултати, на базата на обработени 35% от гласовете, управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и Партията на националистическото действие (ПНД) водят с 52.39 % от гласовете. Опозиционният Национален съюз, включващ кемалистката Народнорепубликанска партия (НРП) и "Добрата партия", печели 37.28%.

Кандидатът на управляващата ПСР за кмет на Истанбул води в надпреварата към момента с 54.62 процента спрямо 42.41 за главния му опонент от НРП. В Анкара също кандидатът на ПСР е начело с 56.84 процента подкрепа спрямо 38.34 за кандидата на НРП.

В традиционната крепост на кемалистите Измир като фаворит за кметското място се очертава кандидатът на НРП с 51.10 на сто от гласовете, а кандидатът на ПСР е втори с 41.34 на сто, показват още данните.

Преброяването на гласовете продължава.

Турците избираха кметове на общини, на райони, на махали и общински съветници. Право на глас имаха малко над 57 млн. души. Над 1.1 милион турски граждани имаха право за пръв път да гласуват на тези избори, а също и над 53 000 сирийци, които са получили турско гражданство, предаде БНР. Всички те избираха между независими и кандидати, излъчени от 13 партии.

Алиансът между управляващата Партия на справедливостта и развитието и Партията на националистическото действие агитираше, че изборите са въпрос на оцеляване на нацията. В кампанията си опозицията изтъкваше икономическите трудности, безработицата и високите цени.

След като гласува, президентът Ердоган отправи послание местната власт да бъде силен поддръжник на централната власт. В края на март идва пролетта, бяха думите на лидера на опозицията Кемал Кълъчдароглу.

Двама души бяха убити във връзка с изборите. Член на избирателна комисия и наблюдател от Партията на щастието загубиха живота си, след като бяха простреляни с пистолет в област Малатия.

Други двама души загубиха живота си в изборния ден. В болница в Анкара издъхна жена, която беше намушкана с нож от съпруга си, докато чакаше да гласува. Друг избирател е получил сърдечен пристъп, след като гласувал.

Поне 73 души са били ранени след участие в сбивания в различни области в страната. областите Адана, Анкара, Газиантеп, Диарбекир, Истанбул, Караман, Мардин, Самсун и Урфа. Най-масовият бой е бил в Урфа, при който са пострадали 25 души. Най-малко 11 души са били арестувани. До момента обаче няма данни за сериозни опити за фалшифициране на резултатите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари