Община Русе ще иска средства от държавата за реставрация на Семизовата къща

0
Състоянието на сградата към момента е критично, спасяват я с 4 стъпки
Състоянието на сградата към момента е критично, спасяват я с 4 стъпки Снимка: Община Русе

Състоянието на сградата към момента е критично, спасяват я с 4 стъпки 

Oбщинските съветници одобриха единодушно предложението Община Русе да кандидатства пред Министерството на културата за предоставяне на финансова подкрепа за извършване на консервационно-реставрационни дейности на сградата на ул. „Иван Вазов“ №15. Тя е позната на русенци още и като Семизовата или Симеоновата къща. Съветниците гласуваха единодушно със "за".

Кандидатстването за получаване на средствата стана възможно, след като Министерството на културата обяви проектна сесия за предоставяне на целева финансова подкрепа в областта на консервацията и реставрацията на недвижими културни ценности от национално значение, информираха от Община Русе.

Процедурата на МК изисква собственикът на недвижимата културна ценност да представи декларация или друг документ, удостоверяващ съгласието на собственика за осъществяването на консервационно-реставрационните дейности. В настоящия случай това се явява решението на Общинския съвет.

Кандидатстването за финансиране е мотивирано от състоянието на сградата към момента, което експерти определят като критично. Вследствие от навлажняване на земната основа и частично пропадане на льосовия масив се наблюдава частично слягане в основите. Напукани са част от носещите стени и от таваните, като деформациите са довели и до течове, които допълнително са увредили части от сградата.

Община Русе е изготвила проект от 4 стъпки за консервация и реставрация на Семизовата къща, който включва комплекс от мерки по екстериора и интериора на сградата и прилежащото й дворно пространство. Те целят както подобряване на състоянието им, така и предотвратяване на бъдещо увреждане и загуба на оригинални елементи и материали.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари