Приготвиха качамак за 500 души в село Шумнатица

0
Брашното за традиционното ястие беше смелено в единствената действаща воденица-караджейка в района, която е на над 200 години
Брашното за традиционното ястие беше смелено в единствената действаща воденица-караджейка в района, която е на над 200 години Снимка: Ненко Станев / 24 часа

Брашното за традиционното ястие беше смелено в единствената действаща воденица-караджейка в района, която е на над 200 години

Гигански качамак, с който нахраниха 500 души, беше приготвен в кирковското село Шумнатица.

Брашното за традиционното ястие беше смелено в единствената действаща воденица-караджейка в района, която е на над 200 години, пише в. 24 часа.

Ненко Станев / 24 часа

Поводът беше първият празник на качамака. Да се включат в него бяха дошли жители на околните села, Кърджали и вътрешността на страната. Гиганският качамак беше приготвен от местния мастър-шеф Бриго.

"Възстановихме воденицата изключително трудно, защото искахме да я запазим в автентичния ѝ вид. Оказа се, че почти няма майстори, които да редят тикли и да работят с камък", разказа кметът на Община Кирково Шинаси Сюлейман, който е инициатор за възстановяването на караджейката.

"В Шумнатица има още 2 воденици, които от десетилетия не са работили. Амбицията ни е да ги възстановим", заяви кметът на Шумнатица Ваньо Трендафилов.

Ненко Станев / 24 часа

Всички в селото наричат неговия съсед Валерий Гюдюлев воденичар, защото той се грижи за караджейката.

Ненко Станев / 24 часа

"Най-важното е камъкът да се върти бавно. Тогава става най-хубаво и вкусно брашно. То прегаря, ако ритъмът забърза, а това веднага се отразява на качеството", твърди Валерий Гюдюлев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Тина
    Къде е Кирково, къде е Гюргево. Кога в Кирково откриха, че качамака е им е храна насущна?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари