Приеха нови правила за паркиране в Русе

3
Освен на служители ще се плаща и чрез паркомати, които ще бъдат монтирани в началото на месец май
Освен на служители ще се плаща и чрез паркомати, които ще бъдат монтирани в началото на месец май Снимка: Русе Медиа

 

Облекченията в режима за платено паркиране, предложени от ръководството на Община Русе, бяха одобрени от общинските съветници днес

За да се стимулира използването на автомобили, щадящи природата, такса няма да плащат водачите на електрически автомобили, регистрирани в Община Русе, като това право ще се удостоверява с пропуск. Безплатно ще паркират и хората с увреждания и удостоените със звание „Почетен гражданин на Русе“. Предвид особеностите на русенския автопарк и факта, че хибридните автомобили и тези на метан и пропан-бутан също се отличават с по-нисък въглероден отпечатък и значително по-малки емисии на замърсители в сравнение с конвенционалните горива, те ще получат 15% намаление на таксата.

В хода на заседанието бе прието и предложението платени паркоместа, вкл. при служебен абонамент, да се ползват в работни дни между 8 и 17:30 ч., а не между 8 и 18 ч., както досега. Освен това за паркиране вече няма да се плаща от 9 до 14 ч. в съботния ден.

Юридическите лица със служебен абонамент ще получат и процент отстъпка при предплащане за 6 или 12 месеца.

Поради интерес от страна на гражданите желаещите ще могат да наемат паркомясто пред блока си след преминаване през тръжна процедура. Условието се отнася единствено за големите общински паркинги с над 30 места, които са изградени и маркирани като такива. Наетите паркоместа се обозначават с пътен знак и маркировка и запазват с антипаркинг устройство. За да се гарантира равният достъп на всички живущи, едва ¼ от общия брой паркоместа в съответния паркинг ще могат да бъдат отдадени под наем.

Покачването на цените на консумативите и минималната работна заплата налагат и актуализиране на цената за репатриране и поставяне на скоба на нарушителите. Непроменена от 2010 г., тя се вдига съответно от 40 на 50 лв. и от 20 на 30 лв.

7 броя паркомати ще бъдат поставени в зоните за платено паркиране. С тях водачите ще могат да заплащат лесно за престоя си на място или чрез мобилно приложение. Целта е процесът да се автоматизира, а на служителите на ОП „Комунални дейности“, които до момента изпълняваха тази функция, ще бъдат осигурени по-благоприятни условия на труд като част от другите отдели в предприятието.

В новата наредба е предвиден режим за платено паркиране на МПС на живущите в зоните за почасово платено паркиране. Такива зони в Русе все още не са създадени, поради което режимът ще влезе в сила едва след приемане на решение на Общинския съвет за въвеждането

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 11
    11
    грозната истина
    Наистина ли в предишна статия по този въпрос прочетох, че месечният наем за едно парко място за един личен автомобил е 144 лева? Бре, бре!!! През месец януари тази година общината взема решение за 4 пункта на държавни спортно-хазартни игри на павилион от двайсетина квадрата наемът да бъде около 60 лева месечно. А т.н. будки на частна хазартна фирма все още си стоят затворени по спирките на градския транспорт. Кой играе на играта " тука има- тука" нема, в която ВИНАГИ губещи са русенските данъкоплатци.
  • 9
    10
    Костадин
    "Покачването на цените на консумативите и минималната работна заплата"....моята заплата не се е покачвала от 3 години...
  • -2
    9
    Ебандуране
    Аз мисля че сме ощетени в София паека взема 120 а нашия само 50 не е чесно
  • 16
    8
    злобар
    Ами нека тогава инвалиди , хора с еко коли и почетните граждани да гласуват за това общинско подобие на ръководство да видим дали ще спечелят пак .
  • 22
    7
    На майка им таковата
    Когато направят заплатите европейски, и всички почнем да караме електромобили и екологично чисти автомобили тогава да дойдат да говорят такива глупости. Докато сме най-бедни в ЕС и караме коли 477382 употреба така ще е...
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари