Приеха наредба регламентираща изискванията за къмпинги и хостели

0
Нови изисквания към туристическия бранш въвежда правителството
Нови изисквания към туристическия бранш въвежда правителството

Нови изисквания към туристическия бранш въвежда правителството, което днес прие нова Наредба за изискванията към местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения и реда за определяне на категория, отказ, понижаване, спиране действието и прекратяване на категорията.

Правното основание за приемането ѝ е чл. 121, ал. 5 от Закона за туризма.

Приемането на тази наредба е бавено вече две години и съществува практиката при нов закон хотелите и заведенията да се категоризират по стара наредба. От днес местата за настаняване и за хранене ще се категоризират вече по новата наредба, посочи след заседанието на Министерския съвет министъра на туризма Николина Ангелкова.

Съобразили сме се с изискванията на „Хотел старс“, където участват повече от 15 европейски страни, както и с изискванията на Световната организация по туризъм, уточни тя. 

Освен към големите категорийни хотели и семейните хотели, наредбата въвежда нови изисквания към къмпингии хостели. Тя обръща специално внимание на къмпингите, които ще имат категории както хотелите. Въведени са изисквания за наличие на ел. инсталация и електрическо захранване за всяка къмпингова единица. Палатките ще трябва да имат маркировка, като необходимата площ за една палатка е 50 кв. м за къмпинг категория „три звезди“, 40 кв. м за „две звезди” и 32 кв. м за „една звезда“.

Мястото за каравани също трябва да е маркирано и оборудвано, с достъп на вода и електричество.

С наредбата за първи път в България се въвежда и регламент за условията, на които трябва да отговарят апартаментните туристически комплекси, хостелите и апартаментите за гости. Посетителите на хостели ще получават безплатна карта на населеното място, достъп до оборудвано кухненско помещение, до всекидневна с телевизор и озвучаване, възможност за ползване на телефон, почистване на стаята, достъп до интернет/Wi-Fi и други услуги. При апартаментните туристически комплекси по-специфичните изисквания са свързани с изграждането на обекта и неговото ползване.

Като цяло наредбата въвежда ясен регламент за категоризацията на туристическите обекти. Те ще бъдат разделени в две категории – клас А, включващ хотели, мотели, апартаментни туристически комплекси, вилни селища, туристически селища и вили, и клас Б – семейни хотели, хостели, пансиони, почивни станции, къщи за гости, стаи за гости, апартаменти за гости, бунгала и къмпинги, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници и барове. Премахнати са неактуалните изискванията и са създадени нови, които се съобразяват с реалната ситуация в местата за настаняване, и са отчетени тенденциите в предлагането.

Опростяват се и се намаляват формалните изисквания към местата за настаняване от клас Б, с което се създават по-добри условия за семеен или малък бизнес. Същевременно се завишават изискванията към висококатегорийните хотели, свързани с комфорта на туриста. Фиксирани са размерите на телевизорите в помещенията за нощуване в най-високия клас хотели, съдържанието на минибара и др.

Въвеждат се и специални правила към изграждането, обзавеждането и оборудването на хотелски стаи и апартаменти, съдържащи уреди и приспособления за обслужване на хора снамалена подвижност. За първи път са разписани изисквания към менюто на закуската, към услугата „ол инклузив”, съдържанието на румсървис и др.

С наредбата се въвежда задължително изискване за наличие на единен вътрешен телефонен номер 9 в хотелите за връзка с рецепциите. Така туристите ще бъдат максимално улеснени при необходимост от бърза или спешна помощ, подчерта Ангелкова.

Възприет е европейският критерий на системата „Хотел старс” – до 15% от стаите да са с по-малък размер от предвидените за категорията на дадения обект, ако това е съобщено предварително на потребителите на туристическата услуга. Облекчението е насочено към по-старите хотели или хотелите в градската част, които трудно могат да направят технически преустройства, но предлагат допълнителни услуги на своите клиенти.

Към всички обекти и категории са разписани изисквания за образование, професионална и езикова квалификация, на които следва да отговарят ключовите фигури от персонала на съответния обект.

След влизане в сила на наредбата действащите места за настаняване и заведения за хранене ще разполагат с 6-месечен гратисен период, за да приведат дейността си в съответствие с новите изисквания. Всички новосъздадените обекти след датата на обнародването й ще се категоризират по новите изисквания.

След обществено обсъждане беше премахнато изискването, което касае бързината за сервиране в заведенията, така че такова изискване няма да има. Отпаднаха и всички стари изисквания от старата наредба, като това да има задължително пилони за знамена пред хотелите и да се изисква определен вид мебел. Всичко това сега ще се решава от собствениците, като по този начин се създава възможност за по-конкурентна среда, каза още министърът. 

Правят се разчети за това колко ще струва на хотелите да се прекатегоризират и в момента се обмисля намаляване на таксите по тарифата за хотелите, за да облекчим бизнеса. За момента не мога да кажа някакъв конкретен процент, защото водим разговори с министъра на финансите по въпроса, но планираме значително намаление, допълни Ангелкова.

Източник: OFFNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари