Приеха два законопроекта за етажната собственост

0
Въпреки че двата законопроекта получиха одобрение на първо четене, депутатите изказаха много резерви
Въпреки че двата законопроекта получиха одобрение на първо четене, депутатите изказаха много резерви

Въпреки че двата законопроекта получиха одобрение на първо четене, депутатите изказаха много резерви

Парламентът прие на първо четене два законопроекта за етажната собственост, внесени от Министерски съвет и ПП-ДБ. Сред предложенията е общото събрание на етажната собственост да се провежда онлайн или неприсъствено от собственика, предава БНР.

Въпреки че двата законопроекта получиха одобрение на 1 четене, депутатите изказаха много резерви и заявиха желание за промяна на текстовете за второто четене. Председателят на правната комисия Стою Стоев от ПП-ДБ отбеляза, че е притеснително, че се премахва долната граница за кворума при вземане на решения от етажната собственост и възможността да се назначават домоуправители.

За мен процедурата, която са предвидили в министерството - за назначаване на служебни домоуправители и това, че вкарваме кмета на общината или на района да се занимава с етажната собственост, според мен, по никакъв начин това не е работещо”.

Цветан Цветанов от “Възраждане” критикува и създаването на контролни съвети.

Какъв контролен съвет ще се създаде, примерно, в блок с 4 или с 6 апартамента? Има ли нужда от това нещо?”.

Андрей Чорбанов от “Има такъв народ” даде за пример още нерешими казуси:

Все повече се появяват особен тип етажна собственост, при които 100% от жилищата са собственост на един човек. А жилищата в централните градски части, където в кооперациите повече от половината от жилищата са всъщност наети от фирми и на практика изключително трудно се достига изискуемият кворум, който се предлага, за да се вземе каквото и да е решение?”.

Идеята общото събрание на етажната собственост за разполагането на зарядна точка за електромобили да става с мнозинство също предизвика реакция.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    4
    Виктор Маринов
    Изгонете Цветелин Ценков Цонев. Няма да съжалявате.
  • 7
    3
    Кремена Оджакова
    И в допълнение, цитат на Чобанов от ИТН :" Все повече се появяват особен тип етажна собственост, при които 100% от жилищата са собственост на един човек." Тогава НЯМАШ ЕТАЖНА СОБСТВЕНОСТ , г-н Чобанов???????
  • 6
    2
    Кремена Оджакова
    1. Г-н Чобанов от Има такъв народ, да прочете по-добре ЗУЕС , а именно , чл.3 от ЗУЕС: Изключения Чл. 3. Изключения: За управлението на общите части на сгради в режим на етажна собственост, в които самостоятелните обекти са до три и принадлежат на повече от един собственик, се прилагат разпоредбите на чл. 30, ал. 3, чл. 31, ал. 1 и чл. 32 от Закона за собствеността.; 2 . А другият "умник", кагото в сградата, са 4-8 собственика, достатъчно е да има само 1 /един/ контрольор. И тези ще променят ЗУЕС?????
  • 9
    1
    Кремена Оджакова
    Пълни глупости! Още не дошли, вместо да си решават проблема с Бюджета, взели да се занимават с Закона за управление на етажната собственост /ЗУЕС/. Имаме ли тук лоби на интереси?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари