Депутатите се заемат със здравното осигуряване и БНБ

0
В седмичната програма на парламента са също първите четения на изменения в Закона за енергетиката и Гражданския процесуален кодекс
В седмичната програма на парламента са също първите четения на изменения в Закона за енергетиката и Гражданския процесуален кодекс Снимка: БГНЕС

В седмичната програма на парламента са също първите четения на изменения в Закона за енергетиката и Гражданския процесуален кодекс

Второ гласуване на промени в Закона за здравното осигуряване и на Закона за БНБ са в седмичната проектопрограма на депутатите, публикувана на страницата на Народното събрание (НС).

Измененията в Закона за здравното осигуряване (общ проект) бяха одобрени от здравната комисия. Целта е да бъде създаден механизъм, с който НЗОК да спести публичен ресурс от средствата, които заплаща за медикаменти за лечение на онкологични заболявания. Предвижда се новият механизъм да влезе в сила от 1 юли 2024 г.

Идеята е, обясни председателят на комисията Костадин Ангелов, Касата да заплаща най-ниската цена, постигната от болницата, не по-висока от средната претеглена стойност и ако лечебното заведение е постигнало цена, която е с повече от 20% по-висока от най-ниската цена, търговците на едро ще връщат тези пари на лечебните заведения.

Депутатите ще обсъдят на второ гласуване и законопроекта за Българската народна банка – точка първа за четвъртък.

По предложение на Теменужка Петкова, зам.-председател на ПГ на ГЕРБ-СДС, ще бъдат направени промени в състава на някои парламентарни комисии. Председател на комисията по вътрешна сигурност да бъде Маноил Манев от ГЕРБ-СДС, досега заместник-председател, пише в проектопредложението. Той трябва да смени досегашния председател Десислава Атанасова, която миналата седмица се закле като конституционен съдия.

Предлага се Христо Терзийски и Валентин Радев – ГЕРБ-СДС да станат зам.-председатели.

С друг проект се предвижда Милена Димова (ГЕРБ-СДС) да стане член на Комисията по правни въпроси. С друго решение тя трябва да бъде освободена от комисията по въпросите на Европейския съюз.

От ГЕРБ-СДС предлагат също Валентин Радев и Драгомир Драганов да станат членове на Комисията по околната среда и водите.

В седмичната програма са също първите четения на изменения в Закона за енергетиката, внесени от Драгомир Стойнев и Георги Гьоков, „БСП за България“, както и в Гражданския процесуален кодекс - на Министерския съвет.

НС ще разгледа на второ гласуване промени в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия (общ проект), както и в Закона за пътищата.
Проектопрограмата предвижда още първо четене на изменения в Закона за защита на растенията, и в Закона за фуражите.

Предлага се парламентът да обсъди на второ гласуване Законопроект за ратифициране на Споразумението за многогодишна подкрепа за изпълнение на Плана за оценка на Програма „Образование“ 2021 – 2027 г. между Министерството на образованието и науката, Изпълнителна агенция „Програма за образование“ и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Депутатите ще гласуват и по проект на решение за определяне на Комисия за одитиране на годишните финансови отчети на Сметната палата за 2019 г., 2020 г., 2021 г., 2022 г. и 2023 г. с вносител Комисията по бюджет и финанси.

Според правилника за работа на НС в първия петък на всеки месец се провежда блиц контрол. Предвиден е и редовен петъчен парламентарен контрол.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Тъй, тъй!
    Вече сраха върху конституцията, защо и тук да не изсерат едни лайна! Особено като знаем капацитета на оня пияндурник фон Цвай могилен!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари