Президентската среща завърши с критичен извод за Дунавския регион

1
Българският държавен глава заяви, че 7 години след приемането на Дунавската стратегия няма особен икономически напредък в региона
Българският държавен глава заяви, че 7 години след приемането на Дунавската стратегия няма особен икономически напредък в региона Видео: БНТ

С критичен извод за икономическото развитие на Дунавския регион завърши тристранната президентска среща в Русе днес.

На пресконференция с колегите си от Австрия и Румъния, приключила преди по-малко от час, българският държавен глава заяви, че 7 години след приемането на Дунавската стратегия няма особен икономически напредък в региона.

Тримата президенти участваха в конференция на тема Устойчиво развитие на Дунавските страни в Русенския университет, а преди това дискутираха „Бъдещето на обединена Европа“ с основни теми от европейския дневен ред по време на Българското председателство. Подробностите от визитата на тримата президенти ще ни каже Даниела Димитрова.

Румен Радев, Клаус Йоханис и Александър ван дер Белен са на общата позиция, че не се използва напълно потенциалът на Дунавския район, макар че една пета от хората в Европа са свързани с р. Дунав. Затова с общи усилия трябва да се възстанови връзката между хората по поречието на реката, защото между тях съществуват огромни икономически и социални различия.

Според тримата президенти трябва да се даде нов тласък на Дунавската стратегия и тя да бъде включена в дългогодишната финансова рамка на ЕС.

Румен Радев, президент на Р България: "Наш дълг, наша задача е да възстановим връзките между хората. Не само да ги възстановим, а да ти върнем на ново, съвременно ниво. Искам да кажа, че в това отношение ние в България имам особен интерес, защото по течението на р. Дунав можем да установим огромни регионални различия. Тук са едни от най-успешните региони, но тук са и едни от най-слабо развитите и най-бедни региони - и те са в България".

Клаус Йоханис, президент на Румъния: "Хората искат сигурност, хората искат безопасност, хората искат обезпечени граници, искат единство в рамките на ЕС и искат да видят политици, които работят заедно за това".

Александър ван дер Белен, президент на Австрия: "ЕС е един мощен икономически фактор, но като политически фактор гласът на ЕС трябва да се развие".

Тримата президенти обсъдиха готовността на Европа за действие при терористични атаки, както и опазването на границите и миграционния натиск. Те са категорични, че ЕС трябва да задели повече финансови средства за отбрана.

Президентът Радев се срещна и с майки на деца с увреждания от Русе.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари