Румен Радев: Да възстановим Дунав като река, която свързва Европа!

0

Западните Балкани са много важни, но не би трябвало да отклоняват усилия и ресурси от един от най-важните региони какъвто е Дунавският. Той трябва да стане ос в Европа на развитие и благоденствие.

Това заяви президентът Румен Радев в лекция пред студенти в Русенския университет в присъствието на президентите на Австрия Александър ван ден Белен и на Румъния Клаус Йоханис. В Канев център присъстват кметове на градове край Дунав, депутати, дипломати и студенти, информира Канал 3.

Да възстановим Дунав като река която свързва Европа, а не ни разделя, призова Радев. Дунавската стратегия беше приета преди 7 г. Не използваме потенциала на река Дунав и на целия регион. Ако тръгнете по реката, ще откриете огромни регионални различия - едни от най-богатите и блестящи градове на Европа, но и най-бедните в България, разкритикува той. И призова правителствата ни да работят в по-добра координация и да убедим европейските власти да оказват повече внимание на Дунавския регион.

Какво можем да предложим политиците на младите хора, попита Радев. И обясни, че е важно да бъдат защитени основните си европейски ценности и принципи.

6-месечно председателство не е достатъчно за постигане на добри резултати, затова е необходимо сътрудничество, обясни Радев защо срещата е във формат България - Австрия - Румъния.

Западните Балкани са от изключителна важност за сигурността на Европа, заяви още Радев. И обясни, че с колегите му са обсъдили различни теми - възможностите на ЕС да се защитава, мерките за миграционната криза, многогодишните финансови програми, които да защитават кохезионната политика, енергийната сигурност, дигиталното бъдеще.

Реалността е, че Дунав е един от най-старите пътища в Европа, който трябва да използваме успешно, каза пък Клаус Йоханис. Той обясни, че вярва в демокрацията и в правилото на закона.

И се обяви за ЕС като по-кохезионен съюз, където нуждите на всяка членка се вземат под внимание.

Европа е на кръстопът с тези безпрецедентни кризи, но ЕС е проект, без който не можем, каза президентът на Румъния. Той призова за солидарност и равноправно третиране на всички страни - членки.

Йоханис акцентира на търговията и най-вече на корабоплаването. Търговията винаги е била катализатор на развитието, каза той и даде пример с една от първите жп линии Гюргево - Русе. След това поиска корабите по Дунав да могат да бъдат сравнявани с корабите по Рейн.

Едно ефективно европейско сътрудничество остава важна подкрепа за поддържането на ценности и изграждане на силна институционална рамка.

Румънският президент призова за повече гражданско включване и за участие на младите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари