Препоръките на СЗО за училище: маски и дистанция

0
Представителят на СЗО е убеден, че възрастни учители и деца с хронични заболявания трябва да носят маски и в час
Представителят на СЗО е убеден, че възрастни учители и деца с хронични заболявания трябва да носят маски и в час Снимка: БГНЕС

Представителят на СЗО доц. Михаил Околийски предупреди, че изолирането вкъщи на децата заради коронавируса е опасно от психилогична гледна точка – защото се прекъсва така необходимия за здравата психика нормален социален контакт

Дистанцията – метър до метър и половина, както и дезинфекция плюс маски над 12 години са мерките, които СЗО препоръчва за отваряне на училищата, предава Actualno.com. СЗО препоръчва и възрастен, който да наблюдава спазването на мерките, уточни доц. Михаил Околийски. Той добави, че възрастни учители и деца с хронични заболявания трябва да носят маски и в час.

Децата разпространяват COVID-19 в малка степен – между 1 и 7 процента, но връщането на училище заплашва по-възрастните – бабите и дядовците.

Околийски се оплака и, че жълтите медии в България „отравят като нагласи и послания” хората по отношение на коронавируса. "Има хора, които са съзнателни и спазват, но има и такива, които вярват в глупави конспиративни теории – че няма вирус, че Бил Гейтс го е измислил", каза експертът. Той даде и пример за неадекватност – да си носиш маската на брадичката на места, където тя трябва да е поставена на лицето ти така, че да покрива и носа, и устата.

"Няма доказателства, че SARS-CoV-2 става по-вирулентен", уточни Околийски. Той настоя, че в борбата с COVID-19 е хубаво максимално рано да се ваксинираме срещу грип. В България процентът на ваксинирани срещу грип е 3-4%, докато в Европа е 25%, има страни и с 50% покритие, по думите на Околийски.

СЗО има наблюдения, че руската ваксина още не е минала всички фази на проверка - не смятаме, че има създадена ваксина, която е безвредна, каза Околийски.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари