Проф. Кантарджиев: Да не драматизираме с маските за децата в училище

0
Важното е в училище да се проветряват стаите и да се спазва дистанцията
Важното е в училище да се проветряват стаите и да се спазва дистанцията Снимка: iStock

"Рискът от бързи странични ефекти от ваксината срещу коронавирус, която ще е за европейския пазар, е много малък. Договорено е България да получи бързо ваксината. Ще бъдат получени няколко милиона броя от ваксината. Тя ще бъде достъпна, ще е безплатна" 

Това каза в предаването "120 минути" по БТВ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев .

"Ваксината може да не действа достатъчно добре, но ще е безопасна. Страничните ефекти от нея ще бъдат такива, че да бъдат по-малки от предизвиканите от коронавируса усложнения. Все още не е ясно колко време ще трае ефектът на ваксината, има и ред други въпроси", заяви той.

"Не трябва да се създава паника около маските на децата в училище. Не трябва да има страх за психиката на децата от носенето на маски. Някога сме си играли на индианци и каубои, слагали сме си маски, пък психиката ни не се е увредила чак толкова. През Втората световна война пък противогази са носили деца, слагани са дори на децата в бебешките колички. Нека не драматизираме", призова проф. Кантарджиев.

Акцентът е да се проветряват стаите и да се спазва дистанцията, добави той.

По думите му за намаляването на новозаразените у нас в последните седмици трябва да благодарим на сухото и слънчево време. Проф. Тодор Кантарджиев предупреди, че ако не се спазват противоепидемичните мерки, при по-влажно време ще има нов скок на броя на новозаразените.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари