Препоръка на МОН: Учителите да работят по пет часа на ден

6
Това включва разработването на уроците, консултацията и работата с учениците
Това включва разработването на уроците, консултацията и работата с учениците

"Над 90% от училищата имат готовност от понеделник да започнат с обучение от разстояние. С поставяне на задачи без този физически контакт, който е в класната стая."

Това каза в „Тази неделя“по bTV  зам.-министърът на образованието Таня Михайлова. Предприети са всички мерки и системата е готова, каза тя.

От значение е и как самото училище ще приведе тези мерки в изпълнение, защото е важна спецификата на училището, възможностите и техническата обезпеченост. Там, където това не е възможно, ще се осъществява комуникация с родителите по телефон или чрез електронната поща“, поясни зам.-образователният министър.

Тя обърна внимание, че е изключително важен контролът от страна на родителите, които трябва да проверяват дали децата са изпълнили поставените задачи.

Учителите няма да бъдат в отпуск, подчерта Михайлова. Препоръката от МОН е пет часа обща работа на ден, което включва разработването на уроците, консултацията и работата с учениците.

Очакванията на хората са училището да се случи по начина, по който е било в момента, но вкъщи. Това няма как да се случи, защото изведнъж трябва да променим начина си на мислене и то още от утре“, на мнение е Диян Стаматов, директор на 119 СОУ в София.

Той попита зам.-министърът какъв ще е контролът, който ще се извършва и как точно ще отчитат онлайн уроците.

Много от решенията се взимат ден за ден. Важна е ролята на директорите. Отчитането става не към МОН, а именно към тях. Още в петък те трябваше да са създали тази организация. Призовали сме началниците на регионалните управления да координират и да създадат условия за споделяне на добри практики между директорите на всички образователни институции“, обясни Таня Михайлова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари