Над 150 000 ученици с допълнителни часове, за да не отпаднат от училище

3
В 1867 училища се предлагат дейности за повишаване мотивацията за учене
В 1867 училища се предлагат дейности за повишаване мотивацията за учене Снимка: Reuters

В 1867 училища към момента се предлагат дейности за повишаване мотивацията за учене

150 481 ученици в риск от отпадане от образователната система са включени в допълнителни занимания по проект „Подкрепа за успех“. Това сочи справка за изпълнението на финансираната Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ процедура към 31-и януари 2020-а, пише агенция Монитор.

В 1867 училища към момента се предлагат дейности за повишаване мотивацията за учене. В тях се организират както кръжоци за допълнително обучение по учебни предмети за превенция на обучителни затруднения и за преодоляване на системни пропуски в учебното съдържание, така и занимания по интереси за стимулиране на творческите изяви и за повишаване на мотивацията за учене.

При стартирането на проекта през 2019-а те се подбираха по 5 допълнителни критерии, освен концентрацията на ученици от уязвими групи. Това са брой ученици с над 100 извинени и над 10 неизвинени отсъствия, резултати от националното външно оценяване по български език и литература след 4-и клас, двете миниматури след 7-и клас и постигнатото на държавния зрелостен изпит по български език и литература. След привключването към дистанционно обучение и невъзможността на близо 10% от учениците да се включат в онлайн уроците е добавен и шести критерий, който да даде възможност да се организират допълнителни занимания и за тях. В тях можеха да се включат и децата, които частично са се обучавали с учебни материали на хартиен носител. По новия критерий са били включени допълнително 85 училища с 29 336 ученици, които по време на преустановените присъствени учебни часове в училище не са участвали в обучение от разстояние в електронна среда.

10 351 учениците пък са включили в дейности по кариерно ориентиране. Тяхната цел е да се подготвят за преход към следваща степен, да се мотивират да продължат с образованието си или да се включат в пазара на труда.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари