Гълъб Донев напомни, че родители на деца под 14 години може да ползват подпомагане

1
Семействата с едно дете ще получат 650 лв. месечно, а с две и повече деца - 950 лв. месечно
Семействата с едно дете ще получат 650 лв. месечно, а с две и повече деца - 950 лв. месечно

Президентът Румен Радев свика среща със служебни министри заради разпространението на COVID-19 у нас.

На срещата държавният глава заяви, че подкрепя мерките, въведени от правителството срещу разпространението на COVID-19, но има критики към начина, по който бяха въведени, предава БНТ.

Президентът призова правителството да гарантира възможно най-бързо връщането на децата в класните стаи, да осигури безплатни тестове навсякъде и да обмисли дали наличието на антитела не може да служи като основание за издаване на зелен сертификат.

Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров изтъкна, че връщането на децата в клас е възможно, стига да се гарантира безопасна среда. Това може да се постигне с масово тестване на входа на училище, а възстановяването на присъственото обучение да се случи на етапи като се започне от децата от първи до четвърти клас.

Според Кацаров, при съгласие на родителите, до 7-10 дни децата може да се върнат в класната стая срещу тестване с щадящ тест на входа на училище.

Служебният министър на финансите Асен Василев потвърди, че ще бъде намерено финансиране за осигуряване на тестове в училищата.

Служебният вицепремиер Гълъб Донев заяви, че още днес правителството ще създаде необходимата организация за анализ на данните, на база на които да започне поетапното връщане на учениците в клас. Възстановяването на учебния процес ще стане единствено при гарантиране на безопасна среда. Той напомни, че родителите на деца под 14 години, които в момента ползват отпуск, за да се грижат за децата си, може да ползват подпомагане от социалното министерство. Семействата с едно дете ще получат 650 лв. месечно, а с две и повече деца - 950 лв. месечно за времето, в което децата не ходят на училище.

Гълъб Донев апелира всички да се възползват от възможностите за ваксинация.

Той допълни, че започва и допълнителна организация по предоставяне на безплатни бързи антигенни тестове на местата, където липсват. За да могат служителите на различни предприятия да се възползват от тях.

Въпросът с това дали наличието на антитела може да послужи за доказателстно, че човек е предпазен от коронавирус се обсъжда от отдавна, изтъкна още служебният министър на здравеопазването. Той изрази надежда, че скоро ексретните в България ще достигнат до общо становище по въпроса. На базата на него ще може да се вземе решение дали наличието на антитела е достатъчно за издаването на зелен сертификат.

От понеделник започва засилен контрол върху спазването на новите противоепидемични мерки, допълни Стойчо Кацаров. Най-вероятно ще бъдат създадени съвместни групи между МВР, РЗИ, Агенцията по храните и други. Контролът ще е насочен най-вече към недобросъвестните граждани.

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков потвърди, че МВР има готовност да участва активно в съвместни екипи, които да контролират спазват ли се мерките.

Служебният министър на здравеопазването ще възложи на експертните съвети отново да направят преглед на това кои заболявания са рискови за ваксинация и какво е съдържанието на кратките характеристики на ваксините. Целта е, ако има заболяване, което е рисково за ваксиниране, то да бъде добавено.

Управителят на НЗОК Петко Салчев изтъкна, че от този месец медиците на първа линия ще получат по 1200 лева допълнително към заплатите си. За болниците, които лекуват коронавирус, ще има и нова методика за плащания от НЗОК.

Накрая на срещата президентът Румен Радев призова за по-добра комуникация и по-навременни действия от страна на правителството и апелира всички българи да проявят съзнателност и отговорност, за да не стигаме до ситуацията, в която в момента се намира съседна Румъния.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари