НА ЖИВО: Премиерът и вътрешният министър с извънреден брифинг

3
"Изправени сме за пореден път пред абсолютен саботаж на прокуратурата", заяви Кирил Петков
"Изправени сме за пореден път пред абсолютен саботаж на прокуратурата", заяви Кирил Петков Видео: Фейсбук

Премиерът Кирил Петков и вътрешният министър Бойко Рашков с извънреден брифинг

"Изправени сме за пореден път пред абсолютен саботаж на прокуратурата, ръководена от г-н Гешев. Укриват се документи за искане за повдигане на обвинение, с които лесно можем да се снабдим". Това заяви на извънреден брифинг в Министерския съвет премиерът Кирил Петков, коментирайки действията на прокуратурата по случая с Бойко Борисов, предаде NOVA

"Прикриват се и се игнорират сведения, получени от изнудваното лице. Само и само, за да не се извърши разследване по закона.  Сведение, които са общоизвестнии вече са достояние на Европрокуратурата. Отричат се законови правомощия на разследващите органи и се спъва дейността на всеки, който се опитва да работи срещу корупцията в страната ни. В България независима прокуратура няма", подчерта министър-председателят. 

„Прокуратурата прави изводи от изхода на производство, на което току-що е поставено началото. Провеждана е проверка, която има за цел да се съберат - евентуално, достатъчно данни, за да се реши да се образува ли или не досъдебно производство ", подчерта вътрешният министър Бойко Рашков.

По думите му никой не твърди, че сведенията на Божков имат тежест като показания на свидетел по смисъла на закона. "Това може да стане само след образуване на досъдебно производство. На практика такова е стартирало вчера", заяви той. 

И допълни: "Прокуратурата се постара да заяви, че МВР не е компетентно. А преди години Божков публикува факти по това производство, а прокуратурата не се самосезира по тях – не започна нито проверка, нито досъдебно производство - правомощие , което тя има”.

„За Божков и фактите, които той изнася, че е бил под натиска на Горанов, Борисов и Арнаудова ние сме събрали определени факти за разлика от прокуратурата, на които тя не им обърна внимание. Спомняте си, че преди време прокуратурата си оправдаваше бездействието с мотива, че това е защитна теза на Божков, който има 18-19 обвинения. Какво излиза, че ако един български гражданин има обвинения, то той няма други права ли? Той няма права да бъде пострадал от престъпления, извършени срещу него. Това е пълен абсурд.", каза вътрешният министър. 

"Чух откровени лъжи от прокуратурата. Нямало проекти на постановление за привличане на обвиняеми. Ето ги! Дали прокуратурата иска да се разкрият престъпленията или ги пази? Дали търсят всякакви възможности да търсят отговорност от тези лица? За Горанов има доклад на финансовата инспекция ,че по отношение на хазартната комисия има вреди за 556 млн. лв. Прокуратурата какво е направила? Потърсила ли е отговорност от Горанов като министър на финансите? Докладът е изпратен там още миналата година. Тези доклади са писмени доказателства и служат за доказване в наказателния процес. В тази преписка в прокуратурата го има и този доклад. Защо заявиха, че липсват доказателства в преписката на полицията?", попита Рашков. Според него прокуратурата трябва да положи усилия да разпитат Васил Божков - дали е бил принуден от Борисов да продаде бизнеса си на чужденци.

"Прокуратурата направи всичко необходимо да смачка труда на МВР", възмути се вътрешният министър.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари