Премахват стикерите от предното стъкло на автомобила

2
Измененията в ЗДвП предвиждат и увеличени глоби и принудителни мерки за младите шофьори
Измененията в ЗДвП предвиждат и увеличени глоби и принудителни мерки за младите шофьори

Измененията в ЗДвП предвиждат и увеличени глоби и принудителни мерки за младите шофьори

Парламентът прие на първо четене и четирите законопроекта за промени в Закона за движение по пътищата (ЗДвП). Измененията предвиждат допълнителни регулации за новите водачи, увеличени санкции и задължение контролните органи да спират на пътя и да връчват на водачите невръчени електронни фишове, съобщи БТА.

Законопроектът, внесен от Александър Ненков (ГЕРБ-СДС), предвижда органите на МВР да спират пътните превозни средства, да проверяват документите за самоличност и свидетелството за управление както на водача, така и на пътниците, и да връчват на водача и пътниците невръчени електронни фишове за нарушения. Дава се възможност при извършването на административни услуги на гражданите, общините също да могат да връчват електронни фишове за наложени наказания по ЗДвП.

Законопроектът, внесен от Божидар Божанов от „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ), предвижда премахване на всички стикери от предното стъкло на автомобила и замяната им с автоматизирани справки в централизирани регистри, отпадането на контролния талон към свидетелството за управление и възможността за заплащане на глоби онлайн, без преди това да се налага те да бъдат връчени присъствено. Въвежда се задължение за контролните органи да спират на пътя и да връчват невръчени електронни фишове и наказателни постановления на водачи, които имат повече от пет невръчени такива.

Основната цел на промените, внесени от Настимир Ананиев (ПП-ДБ) и група народни представители, е да се създадат допълнителни регулации за новите водачи, както и да се увеличат размерите на глоби и принудителни административни мерки, които не са променяни от 21 години. С измененията се забранява на нов водач за срок от дванадесет месеца от придобиването на шофьорската книжка да управлява моторно превозно средство (МПС) с максимална мощност над 90 kW; да шофира в часовете от 22:00 до 6:00 часа и да управлява МПС с концентрация на алкохол в кръвта над 0,1 на хиляда и/или след употреба на наркотични вещества или техни аналози.

Със законопроекта на Димитър Найденов (ПП-ДБ) се предлага наказанието на водач, който нарушава правилата за преминаване през железопътен прелез, да е лишаване от право да управлява МПС за срок от 12 месеца и глоба от 3000 лв., като при повторно нарушение правото да се управлява МПС се отнема за срок от три години и глобата е от 5000 лева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    на
    на майка ви трънкината. Нека всичко да важи за всеки за кокошка няма прошка ама и за милиони няма закони да живеее ВЕлика българия. Бягайте хора тук се мре
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари