Прекаленият прием на витамин D крие риск за бъбреците

0
Твърде големите количества от него могат да причинят камъни в бъбреците, алармира д-р Татяна Захарова
Твърде големите количества от него могат да причинят камъни в бъбреците, алармира д-р Татяна Захарова

Твърде големите количества от него могат да причинят камъни в бъбреците, алармира д-р Татяна Захарова

Много хора разчитат на хранителни добавки, за да си набавят допълнителните необходимите хранителни вещества, но приемът на един витамин може да бъде опасен най-вече за бъбреците. На някои хора им е трудно да включат достатъчно храни в диетата си, докато други може да имат проблеми с правилното усвояване на хранителните вещества в тях. Каквато и да е причината, приемането на добавки може да бъде свързано с някои рискове.

Витамин Д е една от най-популярните добавки, които хората приемат, особено през зимните месеци. Това е така, защото по-голямата част от това вещество се синтезират от слънцето. Въпреки това то може да се открие и в храни като мазна риба, червено месо и яйца. Но допълването му чрез прием на добавки може да бъде рисковано.

Приемането на твърде големи количества може да причини камъни в бъбреците. За много хора, които не успяват да си го набавят в необходимите дози, добавките могат да бъдат много полезни. Твърде големите количества от него (над 100 нанограма на милилитър) може да предизвика допълнително усвояване на калций, което води до болки в мускулите, разстройства на настроението, болки в корема“, казва руският лекар д-р Татяна Захарова, цитирана от Actualno.

Виматин Д и по-висок риск от камъни в бъбреците

Има много лекарства, които не работят добре с тази витаминна добавка. Те включват кортикостероиди, диуретици и много лекарства за отслабване. Бъбречните камъни се образуват, когато отпадъчните продукти в тялото кристализират и след това се образуват в твърди бучки в бъбреците. Те могат да бъдат изключително болезнени и ако не се лекуват, възможно е да доведат до бъбречни инфекции или проблеми с бъбреците.

Симптомите на бъбречно-каменна болест включват:

  • болка отстрани на корема
  • силна болка, която се появява и отшумява внезапно
  • гадене или повръщане

Според проучването на британски учени пациентите с високи нива на коментираното вещество в кръвта се възстановяват от заболяване три пъти по-бързо от тези, за които е установено, че имат дефицит на това вещество. Резултатите от проучването им са оповестени на конференция на Дружеството по ендокринология в Глазгоу.

Пациентите с по-ниски от средните нива на коментираното вещество е по-вероятно да развият деменция, спрямо останалите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари