Предстои трансформация на ЕС, а в България нямат идея

0
Не забелязвам да се осъзнава в публичното пространство в България какво се случва и какво предстои да се случва в ЕС
Не забелязвам да се осъзнава в публичното пространство в България какво се случва и какво предстои да се случва в ЕС Снимка: Фейсбук

В понеделник ще се гласува новото правителство

 Вчера излезе истината за състоянието на планът за възстановяване и развитие. Днес Радан Кънев се опитва да призове към здрав разум идващите управляващи по темата на този план. В новото правителство не чух да има министерство по въпросите на ЕС.

На 1 януари 2022 година Франция поема председателството на ЕС за 6 месеца. На пръв поглед някой ще каже "Ама какво сте ги навързали тези събития?". Навързал съм ги защото първо те са взаимно свързани и второ, те са от голямо значение за бъдещото развитие на България. И естествено в живота на всеки от вас, те ще дадат своето отражение.

Не забелязвам да се осъзнава в публичното пространство в България какво се случва и какво предстои да се случва в ЕС. В България чувам "Ама кога ще дойдат тези пари? Ама дайте ни парите!".

Тези пари са част от едни много по-големи пари предвидени за една много амбициозна програма за трансформация на ЕС. Трансформация в икономиката, трансформация в социалната сфера, трансформация от мащаб, какъвто трудно можем да намерим в миналото. И България може да получи тези пари, само и само, ако има в главите на тези които я управляват идеи от каква трансформация има нужда и как ще се случи тази трансформация за страната. За сега тези идеи липсват. Неразбирането е ясно и планът е върнат и няма да бъде приет, докато не дадем доказателства пред ЕК, че имаме идея за нужната на България трансформация.

И нека бъда по-конкретен, при сегашното състояние на енергетиката и прокуратурата, пари няма да получим. Има разбира се и други детайли.

Петър Бояджиев

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари