Представиха програмата “The Job of My Life” в Русенска библиотека

0

В Регионална библиотека „Любен Каравелов”  се проведе работен модул от кампанията Информационни дни за програмата “The Job of My Life”.

В традицията да осигурява навременен достъп на младата си читателска публика до повече обществена информация Библиотеката има подкрепата на Регионалната служба по заетостта (РСЗ).

Така двете институции за трета поредна година организираха информационната среща с младежи от Русе, които искат да започнат дуално професионално обучение във Федерална Република Германия.

Федералната агенция по труда към германското Министерство на труда и социалната политика започна набирането на кандидати за участие в програмата “The Job of my Life” (MobiPro-EU) през 2011 г.

Тази инициатива  има за цел да подпомогне, включително и финансово, младежи от ЕС и Европейското икономическо пространство (ЕИП).  

Дуалното професионално обучение, за което е модерно да се говори напоследък и у нас и което е в приоритетите на българската образователна реформа, вече е съществена и неразделна част от образователната система в Германия.

Чрез това обучение се дава възможност на учениците, успоредно с теоретичната подготовка по дадена професия, да придобият практически умения и опит на конкретно работно място. 

Младежите работят 3-4 дни в седмицата в обучително предприятие (хотел, ресторант, фабрика, цех или др.) и 1-2 дни се обучават в професионалното училище.

В края на тригодишното обучение се полага изпит пред съответната професионална камара и се получава сертификат за придобиване на специалност, признат по цял свят.

Програмата “The Job of My Life” е насочена към младежи от 18 до 27 години, които вече са завършили средното си образование, български граждани. Те трябва да бъдат мотивирани и да имат желание за включване в професионално обучение по програмата   в Германия.

Владеенето на немски език не е задължително условие.

Параметрите на “The Job of My Life” представи Елена Богданова, Главен експерт в Регионалната служба по заетостта – Русе и EURES съветник.

Лекторката посъветва младежите да не се раздвояват в избора си за бъдещето и да използват предимствата на тази гъвкава професионално-образователно  система.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари