Библиотечните специалисти в Русе преминаха през три обучения

3

През месец ноември Русенската библиотека приключи работа по проект „ВИРТУАЛНО И РЕАЛНО – УСПЕШНА ФОРМУЛА В ДЕЙНОСТТА НА ОБЩЕСТВЕНИТЕ БИБЛИОТЕКИ“ по програмата за подпомагане на регионални дейности на Министерство на културата.

В рамките на проекта се проведоха  три  обучения на библиотечни специалисти с теми: „Библиотечна документация. Инвентаризация“ и „Технологични решения за срещи и събития в интернет среда“. В резултат от обученията е  повишен капацитетът на библиотечните специалисти от област Русе за прилагане на съвременни технологични решения и създаване на условия за опазване и популяризиране на книжовно културното наследство, изразяващо се в оказване на експертно-консултантска и методическа помощ на библиотекари от региона и подобряване на условията за опазване и съхранение на библиотечни документи с местно и национално значение – част от културното наследство.

Беше оказана и методическа помощ чрез съществените посещения на библиотеки.

В резултат от реализирането на проекта е оборудвано помещение за устойчиво съхраняване на библиотечни документи. За целта в помещението са поставени метални  шкафове с врати, влагоуловител за намаляване на влажността на въздуха. Възстановени  и подвързани са 200 книги и периодични издания от фонда на библиотеката.  Дигитализирани са и 80 документа от колекция „Местна история и краезнание“, посветена на Дмитрий Шостакович.

Колекцията ще популяризира съхраняваните в института документи, свързани с композитора, в това число и оригинален автограф, поставен в летописната книга. Изборът е свързан с 60-годишният юбилей на международния фестивал Мартенски музикални дни и е по повод 55-годишнината от обявяването на композитора за почетен гражданин на Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари