Предложение: Изследваме безплатно антителата си за зелен сертификат

3
Още няколко изследвания се включват към пакета „Клинична лаборатория”
Още няколко изследвания се включват към пакета „Клинична лаборатория” Снимка: БГНЕС

Още няколко изследвания се включват към пакета „Клинична лаборатория” 

Здравноосигурените лица ще могат да изследват безплатно IgG антителата си. Така преболедувалите безсимптомно няма да се налага да плащат, за да могат да проверят дали имат над 150 BAU/ml единици и да получат „зелен” сертификат за 3 месеца.

Това ще стане възможно с предложените от здравния министър д-р Стойчо Кацаров изменения и допълнения в Наредба № 9 за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на Националната здравноосигурителна каса, пише агенция Монитор.

С тях към пакета за високоспециализирани изследвания към пакет „Клинична лаборатория” се включат още няколко изследвания. Първото е количественото определяне на IgG антитела срещу Spike протеина на SARS CoV-2 с преизчисляване на стойностите в BAU/ml единици. „Изследването ще позволи оценка и проследяване на имунния отговор при лица, преболедували или ваксинирани срещу SARS-CoV-2”, посочва в мотивите на проекта. За да бъде поето от Касата изследването, то трябва да бъде насочено от лекар от първичната или специализираната извънболнична медицинска помощ.

Още едно изследване, което важно за лицата с коронавирус, ще бъде безплатно за здравноосигурените лица. Това е D-димер (фибриндеградационен продукти). Това изследване ще позволява извършването на оценка на риска за тромботични усложнения при различни заболявания, вкл. и при пациенти с дълбока венозна тромбоза, белодробна емболия и др., вкл. усложнения при пациенти със SARSCoV-2 инфекция. „Изследването е от значение за навременното откриване на нарушения в процеса на кръвосъсирване и чрез тълкуване на резултатите ще се даде възможност за навременно предприемане на терапевтични мероприятия за предотвратяване на фатални усложнения от тромботично естество”, посочено е мотивите към проекта.

Към пакет „Вирусология“ се добавя още едно високоспециализирано изследване. Това е полимеразна верижна реакция за доказване на минимум 14 типа на човешки папиломен вирус (HPV), включващ типове с висок онкогенен риск 16 и 18. По този начин повече жени ще могат да се изследват да рак на маточната шийка, който е вторият най-често срещан тип рак сред жените, след този на гърдата. В мотивите на проекта е обяснено, че човешкият папиломен вирус е високо устойчив към условията на външната среда, което спомага за широкото му разпространение. В повечето случаи, инфекцията протича безсимптомно. Съществуват над 100 типа Човешки папиломен вирус, като 14 „високо-рискови” типове могат да причинят рак на шийката на матката и други карциноми в областта на гениталиите. От тях, HPV 16 е найканцерогенният тип, причиняващ 50-60% от всички ракови заболявания на шийката на матката, а HPV 18 участва в причиняването на 10-12% от случаите. Ракът на маточната шийка е лечим, ако бъде открит и диагностициран навреме. Това може да се случи с новото изследване, което може да бъде платено от Касата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари