Предлагат междуселищните автобуси да се движат само по булевард "България"

5
Двете автогари са начални и крайни спирки на всички маршрути към населените места извън Русе
Двете автогари са начални и крайни спирки на всички маршрути към населените места извън Русе Снимка: Dunavmost

Двете автогари са начални и крайни спирки на всички маршрути към населените места извън Русе

Автобусите, тръгващи от автогара „Изток“, да обслужват населените места в община Русе, както и населени места в Община Сливо поле и Община Ветово, а автогара „Юг“ населените места в общините Иваново, Две могили, Бяла, Борово и Ценово.

Това предлага кметът Пенчо Милков на общинските съветници на предстоящата сесия.

Новата транспортна схема предвижда това движение да се осъществява само по булевард „България“.

Общинската транспортна схема, в част междуселищни линии, обхваща 7 автобусни линии: Русе-Басарбово; Русе-Николово-Долно Абланово-Просена; Русе-Мартен-Сандрово; Русе-Бъзън; Русе-Семерджиево-Ястребово; Русе-Хотанца и Русе-Тетово, като линията Русе-Семерджиево-Ястребово е с маршрут през с. Червена вода, а линиите Русе-Хотанца и Русе-Тетово са с маршрут през с. Червена вода и с. Ново село.

Разработеното от Русенски университет предложение включва разписания и курсове, както следва:

  1. По линията Русе-Басарбово – 2 делнични разписания и 1 празнично разписание, с общ брой курсове в делник -25, и в празник -14;
  2. По линията Русе-Николово-Долно Абланово-Просена – 2 делнични разписания и 1 празнично разписание, с общ брой курсове в делник -22 , и в празник -14;
  3. По линията Русе-Мартен-Сандрово – 3 делнични разписания и 2 празнични разписания, с общ брой курсове в делник – 40, в събота -27, и в неделя-26;
  4. По линията Русе-Бъзън – 2 делнични разписания и 1 празнично разписание, с общ брой курсове в делник – 18, и в празник – 6;
  5. По линията Русе-Семерджиево-Ястребово – 1 разписание, с общ брой курсове – 10, които ще се изпълняват в делник и празник;
  6. По линията Русе-Хотанца – 1 разписание, с общ брой курсове в делник – 8 , и в празник – 6;
  7. По линията Русе-Тетово – 1 разписание, с общ брой курсове в делник 6 , и в празник – 4 ;

Предложението на РУ е било Русе-Хотанца и Русе-Тетово да се обединят в един маршрут Русе-Хотанца-Тетово. Този маршрут е предложен да се изпълнява с 2 делнични разписания и 1 празнично разписание, с общ брой курсове – 15 в делник, и 6 в празник. Срещу това предложение в Община Русе постъпи възражение от Кмета на с. Тетово, придружено с подписка за запазване на съществуващото разписание по линията и становище, че отклонението на маршрута през с. Хотанца ще доведе до увеличаване на времето за пътуване до и от с. Тетово в посока от и за гр. Русе. В резултат на което желаещите да ползват превоза ще предпочитат услугите на останалите преминаващи през селото автобуси, които в момента обслужват областната транспортна схема на Община Ветово.

Ползването на всички спирки, установени за линиите от масовия градски транспорт, създава предпоставка за нелоялна конкуренция и т.нар. война за пътници, породена от намаления брой пътувания и големия процент на препокриване на маршрутите: бързо шофиране; неправилно изпреварване; влошаване безопасността на движението, както за пътниците, така и за пешеходците.

Двете автогари са начални и крайни спирки на всички маршрути към населените места извън Русе. Кметът на Община Русе трябва да проведе процедура за възлагане на превозите по утвърдените с настоящото решение междуселищни линии от Общинската транспортна схема.

Целта е да се изпълнят законовите изисквания и се намалят проблемите на град Русе, свързани с екологичното въздействие на автобусния транспорт, трафика, безопасността на движението.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    28
    гост
    В тази община нормални хора работят ли изобщо? Така направиха и със спирката до Ялта ,преместиха я идиотите чак до кръстовището без да се замислят че има хора пазаруващи от Кауфланд и Практикер и сега блъскат с покупки до новата им шантава спирка .до зала Арена.
  • 3
    27
    Мария
    В момента по булевард "България" се движи една единствена линия 12. Идващите от кв. " Дружба" или селата в посока Разград, трябва да сменят два автобуса за да стигнат до предприятията в района на булевард "България". Пешеходна зона липсва. Варианта е единствено с автомобил. Всеки се спасява както може...Най- често във всеки автомобил пътува по един човек. Може би не всички курсове на съответните линии, може би даже не междуселските, но ако някаква част от автобусите се пренасочат през тая част от града, за много хора би било по- удобно.
  • 8
    26
    плюс-минус
    Опа! Всичко било техническа грешка!!! Некадърници! Побъркахте хората! Мислете преди да говорите, пишете и решавате!
  • 10
    25
    colibri
    Г-не 22-обиждате хората,които изразяват в писмен вид мнение,различно от вашето.Родена съм в Русе и твърдя,че съм добре образован човек. За такива парвенюта,като вас имам една сентенция-"Можеш да извадиш човека от селото, но не и селото от човека".
  • 5
    24
    до 21
    Противоречиш си, уж не те интересува мнението ми, пък все го коментираш. Издава някакъв комплекс, защото определено не обичайната делиорманска селяндурщина, има и някаква клиника в това.:) Иначе друго не коментираш и похвално, твърде си тъп за да вникнеш в дадена статия, че и да разбереш за какво иде реч.:)
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари