Нито един автобус не е пристигал, нито е отпътувал от централната автогара в Русе

0
Тролейбусите вероятно няма да се движат и утре, заради повреда в контактната мрежа
Тролейбусите вероятно няма да се движат и утре, заради повреда в контактната мрежа Снимка: Dunavmost / архив

Тролейбусите вероятно няма да се движат и утре, заради повреда в контактната мрежа

Транспортен хаос, блокирани пътища и закъсали влакове, стотици населени места без ток и неучебен понеделник в най-засегнатите места. Такъв е резултатът след обилния снеговалеж през уикенда.

Най-тежко днес е положението в Североизточна България. Там е в сила червен код за опасно време. Лошото време, за съжаление, взе и жертва. Бездомник почина от премръзване в Казанлък.

Над 280 училища в 13 области утре няма да отворят врати заради усложнената обстановка.

На места падналият сняг в Североизточна България достигна 40 сантиметра и предизвика истински хаос. Пожарникари от Разград са успели да спасят девет души, сред които и пет деца. Те са закъсали в преспите сутринта с три автомобила. Приютени са в пожарната служба в Цар Калоян.

60% от абонатите в региона останаха с часове без ток. Сто екипа отстраняват авариите. В русенска област обстановката вече се нормализира, но щетите са огромни. Мокрият сняг изтръгна дървета, повали електропроводи и скъса жици. Десетки са сигналите за затиснати автомобили от паднали дървета. През целия ден тежка техника изтегляше закъсали тирове край Волово, а спрени влакове превърнаха пътуването на много хора в истински кошмар.

Гневът на зимата се стовари върху жителите на 40 населени места в Русенско. От денонощие са на тъмно, информира БНТ.

"Очаквам, ако не светне довечера тока, да спре и водата", смята Пенко.

Камиони и леки коли задръстиха пътя Русе-София. Пожарникари спасиха семейство с две деца, останали без гориво в района на Бяла.

"Няма интернет, няма нищо….300 километра занапред не знаем какъв ще бъде пътят. Трябва да търсим отговорност от АПИ, защото не си вършат работата", категоричен е Павлин Василев.

"Тези фирми, дето вземат милионите предварително, те трябваше да пръскат със сол и нямаше да го има туй нещо", каза Тодор Николов.

Снегът не пожали и железопътния транспорт. Българи и румънци останаха блокирани в международния влак за София.

"Казаха ни, че ще тръгне някога, някой ден, но не се знае в колко часа", обясни Мартин Янакиев.

"Има нападали дървета по пътя. Разчистват в момента. Отмениха два сутрешни влака посока Горна Оряховица и един за Варна", обясни Костадинова - служител в БДЖ.

А на централната автогара нито е пристигал, нито е отпътувал автобус. Тролеите в Русе вероятно няма да се движат и утре, заради повреда в контактната мрежа. Щети има и по десетки автомобили, защото снежната буря повали дървета върху тях.

"Щетите са счупено предно стъкло, странично огледало. Съпругът ми премести колата, за да дойдат и да отстранят дървото. Подали сме сигнал", заяви Петя Пантева.

130 населени места в област Добрич имаха проблеми с електрозахранването. Без вода останаха 30 села. Земеделци извадиха техниката си да разчистват снега, за да могат утре да работят.

С мляко съм по принцип, би трябвало да се притесняваме – ей колегата закъсал и той на Карнобат. Ако е отворен пътя, ще продължим, ако не – няма накъде. Ей така ще висим по пътищата", сподели Неджати Февзи, шофьор на тир-цистерна.

"Всички лица, които са на хемодиализа в утрешния ден, е организирано тяхното извозване. Някои са вече в събота бяха настанени в Многопрофилната болница", каза Соня Георгиева, кмет на община Добрич.

След десет часа разчистване и опесъчаване отвориха за движение пътя Силистра - Русе. Заради тежката зимна обстановка училищата в Силистренско ще останат затворени, но детските градини и яслите ще работят нормално утре.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    Партенка
    Откога Казанлък е Североизточна България?
  • 6
    2
    Венко събутия срутник
    До това положение на автогара Русе се стигна в резултат от комунистическото управление на Тодор Живков!
  • 9
    1
    Гражданин
    Само Пегасус пътуваха за Румъния днес от Русе...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари