Предизборно: Демократична България с план да осигури по 5000 лева за електрически автомобил

0
Еднократна финансова помощ от 5000 лева на домакинство за един електрически лек автомобил, е заложена в програмата на политическата формация
Еднократна финансова помощ от 5000 лева на домакинство за един електрически лек автомобил, е заложена в програмата на политическата формация Снимка: Демократична България

“Демократична България” обяви план за излизане от кризата, породена от коронавируса.

По различните инструменти на ЕС България ще получи над 50 млрд. лева за периода 2021-2027 г.

В същото време вярваме, че еврофондовете са само помощно средство за ускоряване на растежа, но не могат да заместят дълбоките реформи във всички сфери на публичния сектор”, се казва в документа на партийното обединение.

“Демократична България” се ангажира и с повишаване на частните чуждестранни инвестиции с 2 млрд. лева всяка година,

като в края на мандата те трябва да достигнат 10 млрд. лева годишно.

Мерките са разделени в четири групи – за възстановяване на икономиката чрез ускорена дигитализация и декарбонизация; за облекчаване на достъпа на бизнеса до финансиране; за подкрепа на пострадалите от пандемията граждани и фирми; за борба с бедността и повишаване на доходите.

Заложена е мярка за подкрепа на домакинствата за подмяна на конвенционалните автомобили с електрически – еднократна финансова помощ от 5000 лева на домакинство за един електрически лек автомобил, като средствата са от “Плана за възстановяване и устойчивост”.

Демократична България” предлага еднократна финансова помощ в размер на до 50 000 лева за малки и средни предприятия (отговарящи на определени условия за финансово състояние и самоучастие от 50%) за дигитализиране на бизнес процесите (продажби, маркетинг, доставки, фактуриране, разплащания, идентификация и т.н.). Мярката има пълна финансова обезпеченост по “Плана за възстановяване и устойчивост”.

Предвижда се и подкрепа на домакинствата за подмяна на стари, неефективни и замърсяващи устройства за отопление с електрически термопомпи в размер на до 3000 лева на домакинство, също обезпечени финансово от “Плана за възстановяване и устойчивост”. 

Сред мерките са и: намаляване с 1/3 на дължимите осигурителни вноски за всички малки и средни предприятия до края на 2021 г.; освобождаване от данъци и осигуровки за 3 години на всички стартъпи за иновации в областта на високите технологии, отговарящи на целите на “Плана за възстановяване и устойчивост”; намаляване на данък общ доход за хората с ниски доходи чрез въвеждане на необлагаем минимум от 500 лв. на месечните доходи.

Друго предложение е помощна мярка 80/20 за всички средни предприятия и 90/10 за всички микро и малки предприятия, преустановили дейност заради пандемията.

Повишаване на средната работна заплата до 2400 лв

до края на мандата, както и увеличаване с 50% до края на мандата на заплатите на държавните служители от стратегически важните и най-засегнати от ковид кризата сектори – учители, помощен медицински персонал в държавните болници, социални работници и дейци на културата. Формацията предвижда и увеличаване на размера на средната пенсия до 1000 лева до края на мандата при спиране на кражбите на държавни средства и при провеждане на нужните реформи за растеж на икономиката.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари