Христо Иванов: Шансът да приемем мандат е въпрос на разговор

0
Той обясни, че след днешното блокиране на заседанието от трите системни формации, става ясно, че няма ресурс в парламента да се излъчи правителство на промяната.
Той обясни, че след днешното блокиране на заседанието от трите системни формации, става ясно, че няма ресурс в парламента да се излъчи правителство на промяната. Видео: bTV

$Шансът да приемем мандат, ако президентът реши да го връчи на ДБ, е въпрос на разговор. Ние нямаме мнозинство. Имаме 27 депутата от 240, дори сме далеч от ядро, около което да се формира мнозинство.“

Това каза съпредседателят на „Демократична БългарияХристо Иванов в студиото на „Лице в лице“, след като ИТН върна втория мандат на държавния глава.

Конституционната процедура предвижда президентът да връчи третия на парламентарна група по свой избор.

Според Иванов трябва да има и нов кръг от консултации, но всичко е в ръцете на Румен Радев, добави той.

„Нормално е да има нов разговор, той върви не за кандидат за премиер, а с парламентарните групи. По усмотрение на президента е как ще подходи“, каза Иванов.

Според съпредседателя на ДБ трябва да има не просто мнозинство, а управленска програма.

Мнозинство може да се намери за изграждане на кабинет, но то ще е на оставащите - тези, които не искат да отидат на избори. Но това не означава, че това ще е мнозинство, което може да направи дълбоки промени. А за да може да се говорим за парламентарен ресурс за промяна, трябва да говорим за мнозинство, което да застане зад определена програма“, коментира Иванов.

Той добави, че след днешното блокиране на заседанието от трите системни формации, става ясно, че няма ресурс в парламента да се излъчи правителство на промяната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари