Преди Великден: Цената на агнешкото започва от 20 лева

0
Мнозина обаче отсега пазаруват за празника, притеснени, че цените ще растат още
Мнозина обаче отсега пазаруват за празника, притеснени, че цените ще растат още Снимка: БНТ

Православният Великден тази година е на 24 април

Мнозина обаче отсега пазаруват за празника, притеснени, че цените ще растат още. Държавен фонд "Земеделие" отпуска един милион лева за кланиците, които изкупуват и обработват българско месо, за да бъдат компенсирани част от разходите им и по този начин да не се усети драстично увеличение на агнешкото месо.

Две седмици преди Великден, цената на агнешкото в магазините тръгва от 20 лева нагоре.

"Цената е убийствена. Обяснявам си го с инфлацията, с войната, с всички проблеми, които имаме в държавата", заяви Венцислава Георгиева, предава БНТ.

Увеличението спрямо миналата пролет е между 30 и 50%. Заради растящите цени и несигурните доставки, търговците вече отказват да приемат заявки от клиенти за седмица напред:

"Има хора, които нямат пари, много е скъпо< Аз 10 години съм в България и в този занаят работим, както тази година не съм виждал", допълни Махмуд Дилмен, продавач.

Цената на месото се очаква да се овладее с финансовата помощ, която кланиците ще получат. Условието е да изкупуват и обработват български агнета и ярета, като подпомагането ще е на брой животно.

"Горе-долу около 70-80 стотинки на килограм добито трупно месо, което е на агне около 10 лева, нали, обещаното да видим накрая вече какво ще се получи. Българинът си обича агнешко месо, сега за празниците количествата се увеличават многократно", добави Метин Исмаил, собственик на месопреработвателно предприятие.

Повечето клиенти тази пролет купуват по-рано и по-малки количества, за да спазят традицията:

"После ще стане още по-скъпо, затова малко съм избързала, скъпичко е 23 лева", каза още Венцислава Георгиева.

Според собствениците на кланици, догодина помощта трябва да се отпуска и на животновъдите, за има реално понижение на цените.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    Ндабези Уганаве
    В България винаги живеем в условия на война или като пред война през последните 32/35 години.Никой не ни в виновен за спекула и т.н.и за проекти наливани в каца без дъно под която има едни пъчи които лочат здраво.Дъното на кацата е предварително избито винаги и всичко е по схема.Голяма сопа е нужна поне година.Най различни "бивши",настоящи и т.н. от всякакво естество по веригата,нагоре и надолу.Без ред и значение,кой къде и как какви ги е вършил.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари