Търговците очакват цената на агнешкото месо да стигне 30 лева за килограм

0
30% по-скъпа трапеза за Великден - цените на яйцата скочиха, а прясно агнешко няма
30% по-скъпа трапеза за Великден - цените на яйцата скочиха, а прясно агнешко няма

30% по-скъпа ще ни излезе Великденската трапеза тази година

Вече се наблюдава рекордно поскъпване на яйцата. А хората купуват агнешко все по-малко.

Дни преди Великден - на щандовете в магазините прясно агнешко рядко може да се намери. А там където го има предлагат на цени от близо 25 лв. за килограм.

"Килограмът на дреболиите е 12 - 14 лева- в зависимост какво има в тях", каза пред Bulgaria On Air продавач-консултантът Ваня Калинова.

Търговците обаче очакват цената на агнешкото за Великден да е около 30 лева за килограм в големите градове. Причината - фермерите имат повече разходи за издръжката на животните. Георги Тончев е собственик на ферма във Великотърновско и има 800 агнета. Споделя, че за първа година нито един търговец не го е потърсил.

"Разходите са фуражи и не само - трудът е много скъп, тъй като основно в овцевъдството физическият труд е повече отколкото във всяко едно друго производство. Има 20 дни до Великден и нямаме никакъв интерес от търговец. В момента себестойността е 11-12 лева на агне, живо тегло. Ние в момента продавайки на 11-12 продаваме на себестойност", посочи Тончев.

Оказва се, че през последните години българите все по-малко купуват агнешко за Великденските празници и Гергьовден.

"Ако има парички, ще посрещнем, ако няма - няма. Скъпо е", коментира Петър Иванов.

"10 години съм работила във фермата. Човекът се принуждава, като минат дадени килограми рандемана, след това няма какво да го прави и на кого да го даде", смята Снежана Христова.

Рекордно поскъпване вече се забелязва при яйцата - 54 стотинки за брой.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Разбрах, че си дала на всички мъже във фирмата.
- Ми нулева кръвна група съм, казаха, че мога да давам на всички.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари