Пречи ли въздушният трафик над България на борбата с градушките

0
Заради войната в Украйна въздушният трафик над България е много натоварен
Заради войната в Украйна въздушният трафик над България е много натоварен Видео: NOVA

Ледени късове паднаха на много места в страната

Тежък сезон в страната отчитат от Агенцията за борба с градушките, алармира NOVA

За малко повече от месец са изстреляни близо 5 хиляди ракети. Градушка, колкото големината на портокал, удари населени места в Пловдивско тази седмица. Хиляди декари земеделска продукция бяха сравнени със земята. Ледени късове не подминаха и други населени места у нас.

Заради войната в Украйна въздушният трафик над България е много натоварен. Това обаче не би трябвало да оказва влияние с изстрелването на противоградните ракети, казват специалистите.

„Да, действително трафикът е завишен. Доста често наблюдаваме как преминават самолетите, но просто заради тях не ни се налага забрана да стреляме. В Южна България заради наличието на повече летища, военни и граждански, може би, ситуацията води до тези неща, които наблюдаване”, каза директорът на Регионална дирекция за борба с градушките - Монтана Румен Ангелов.

Само в област Монтана от края на април досега са изстреляни почти 700 ракети. „При нас честотата на процесите се оказва доста голяма, също и завишена бройката на изстреляните ракети. Ние досега имаме изстреляни почти половината на количеството, което сме изстреляли миналата година за целия активен сезон”, обобщи Ангелов.

В сезона на градушките, Верка от монтанското село Вирове се надява да не я застигат ледените буци и времето да пощади зеленчуковата й градина. Последната градушка в селото била само преди няколко дни.

„Аз бях на вратата и започна да чука нещо и като се показах видях много ситно беше, като брашно и започна дъжда си“, обясни тя.

Притесненията и на земеделците седмици преди жътва са големи.

„Преди 4 години пострадахме много сериозно 70- 80%, а на места до 100. От 8000 декара, които работим, 4500 бяха почти унищожени“, посочи Георги Жатов.

Само в област Монтана от края на април до сега са изстреляни почти 700 ракети. Верка се надява да не падат ледени портокали и да може да изкара зеленчуци за зимата.

От Агенцията за борба с градушките успокояват, че имат около 17 хиляди ракети и при нужда всички могат да влязат в употреба. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари