Преброителите като инкасаторите на водата

1
Лепим кода от електронната анкетна карта на вратата
Лепим кода от електронната анкетна карта на вратата Снимка: Dunavmost

Включват се във Фейсбук групата на квартала и си оставят телефона, за да ги потърсим

Преброителите започнаха да действат като инкасаторите на ВиК дружествата. Вместо да обикалят на място всеки адрес, за да взимат кода, който трябва да дадем, ако сме се преброили електронно, те съветват живеещите в разпределените им райони да си оставят кода на вратата. По подобен начин абонатите на ВиК дружествата лепят бележки с данните от водомерите.

Други преброители пък се включват във Фейсбук групите на живеещите в съответния квартал. Там пускат съобщение кои адреси са им разпределени и си оставят телефона, за да може живеещите на тях да им се обадят и да си издиктуват сами кода. Повечето потребители в социалната мрежа приветстват този подход, защото го смятат за улеснение от гледна точка на това, че няма да им се налага да си седят вкъщи и да чакат преброителите да ги потърсят. Има обаче и негативни коментари. Някои наричат преброителите нахални за това, че гражданите трябва да им вършат работата, за която им се плаща по 80 ст. за отчетен код, пише агенция Монитор.

Улеснение

От Националния статистически институт коментираха, че този начин за събиране на кодовете е позволен и се прилага с цел улеснение и на двете страни.

Последните данни от преброяването сочат, че над 1,7 млн. души вече са се преброили електронно. За денонощие се преброяват по 100 000 души. Преброени са и 686 459 жилища, в които живеят 748 748 домакинства.

С най-ниски темпове върви електронното преброяване в областите Кърджали, Разград и Силистра. В Кърджали преброените електронно все още не са достигнали една десета от населението на областта.

Класация

Първите три места по най-голям дял от населението, което се е преброило онлайн, продължават да държат София (42.8%), Варна (31.2%) и Габрово (26.4%). Веднага след Габрово, само с 0,1 на сто разлика, се нарежда Русе.

Най-много жилища са преброени в София (37,8%), Варна (22%) и Пловдив (19,2%). След тях е Русе, където са преброени 18,3 на сто от жилищата.

Към момента картата, с която се изследват нагласите за миграция, са попълнили 1762 души в цялата страна. На въпросника за репродуктивното поведение са отговорили 790 души. Изследванията на раждаемостта и репродуктивните нагласи, както и за миграцията и миграционното поведение на хората в България са извадкови и се провеждат успоредно с преброяването. Близо 44 000 случайно подбрани домакинства в цялата страна ще могат да попълнят една от двете анкетни карти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари