Празниците вкъщи излизат доста по-солено

0
Празничната вечеря у дома не излиза по-евтино, отколкото ако човек отиде на кръчма
Празничната вечеря у дома не излиза по-евтино, отколкото ако човек отиде на кръчма

Празниците вкъщи излизат доста по-солено от това човек да пътува в чужбина или да си направи резервация за кръчма.

Това изчисляват родните икономисти преди коледните и новогодишните тържества. Според тях опитът на повечето домакини показва, че сметките за ток и вода хвърчат нагоре паралелно с изхабените нерви по време на пазаруването и готвенето.

Празничната вечеря у дома не излиза по-евтино, отколкото ако човек отиде на кръчма, макар мнозина да предпочитат първия вариант по финансови причини. Хотелиерите и ресторантьорите по традиция надуват леко кувертите за Коледа и Нова година, но те пак остават доста по-изгодни. Още повече че човек не мъкне тежки торби с покупки и не виси пред печката цял ден.

Проверка на „Всеки ден" показва, че има коледни оферти за чужбина по 400 лв. на човек със самолетните билети, хотела и закуските. Могат да се намерят изключително изгодни оферти и в почти всички родни курорти - ваучерите са между 50 лв. и 100 лв., за два или три дни в хотел със закуски и празнична вечеря на 24 декември. Около 80-90 лв. пък са кувертите за повечето кръчми в столицата. В по-малките провинциални градчета пък те рядко надвишават 50 лв.

Онези, които предпочитат да останат у дома за празниците, често пазаруват повече, за да не би нещо да свърши в последния момент. Всеки е склонен да развърже кесията и да си позволи някоя друга глезотия в повече на масата, особено ако се е ограничавал цяла година. Простите изчисления показват, че един среден пазар преди Коледа излиза поне 200 лв., ако цялото семейство ще се събира около трапезата.

Обикновено хората не отчитат обаче, че по празниците се харчат повече ток и вода. Освен това, ако човек си позволи да изключи парното, докато е на работа, то през почивните четири дни не го прави, за да му е по-уютно и топло. Когато през януари дойдат последните за 2015 г. сметки, човек със сигурност си дава сметка, че му е било по-изгодно да отиде на хотел в български курорт или в чужбина.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари