40% по-високи цени за новогодишни куверти

0
Кувертите по заведенията могат да надхвърлят 200 лева
Кувертите по заведенията могат да надхвърлят 200 лева

Кувертите по заведенията могат да надхвърлят 200 лева

С между 30 и 40% повече плащаме за празненствата по нова година в случай, че изберем да посрещнем празника в чужбина. Това отчитат от туристически бранш. Кувертите по заведенията започват от 60 лева и могат да надхвърлят 200 лева.

Традиционно всяка година милиони българи предпочитат да посрещнат Нова година на заведение или на почивка. Тази година обаче от бранша по морето отчитат по-малко резервации за новогодишната нощ. Анастасия Грекова от Бургас също предпочита уюта на домашната обстановка, предаде NOVA.

"Ние ще сме си вкъщи. Работим прекалено много, за първи път се събираме заедно и предпочитаме семейния уют. Дори не съм проверявала в заведенията как са офертите", обясни тя.

Ваня Банкова също ще празнува вкъщи. А тези, които все пак изберат да посрещнат празника извън дома, предпочитат заведения от битов тип, с народна музика, където цените на кувертите варират между 60 и 220 лв на човек. Най-желани се оказват зимните ни курорти за тридневни пакети. Търсенето обаче и при зимните курорти е значително по-слабо за сравнения с минали години, посочват от бранша.

"Има влияние войната, която избухна между Израел и Ивицата Газа. Тенденциите са пак са да празнува, като отново най-добрите са цените при комшиите - Турция и Гърция. Основно там е интереса и пътуването на българите защото могат да избират и със автобус, и със собствен транспорт", посочи Яница Динева - управител туристическа агенция.

Тази година от летище Бургас е осигурен чартър до Анталия, където вече десетки туристически компании правят резервации. Пълна с българи ще бъде и Гърция. Едни от най-примамливите оферти, избирани за ранни записвания, са тези за Нова година в Египет, или пък в Дубай.

Цените за коледните и новогодишни празници в сравнение с миналата година бележат ръст с 30 и 40%, отчитат туроператори. Заради липсващите полети от бургаското летище, много от жителите край морето са избрали да отидат на хижа, да наемат къща за гости в селата или пък да празнуват в домашни условия. А коледната украса е неизменна част от празненствата.

"Най-вече търсят частни вили да украсяват. Минималната цена е от 400 до 1400 лева средно. Като цена, а като украса предпочитат се колкото повече блестящо, толкова повече им харесват тези цветове. Като златно, медено, черно зелено", подчерта Мая Пепелянкова - собственик на парти агенция.

Намаление тази година се забелязва в цените на украсите. "Миналата година във Велинград за Коледа от 2200 - 2300 лева може да използвате за 1300-1400 същите условия", обясни тя.

Впечатление прави, че много българи предпочитат пътувания след новогодишните празници, когато цените са много по-достъпни. Сред най-предпочитаните дестинации тази година са Тайланд, остров Мавриций, Занзибар и Доминиканската република.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 8
    1
    Ммм
    Фалит за вас маке ви ачни мърши
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари