Правят регистър на всички банкови сметки с пълните лични данни на притежателите им

0
Достъп до информацията ще имат съда и спецслужбите
Достъп до информацията ще имат съда и спецслужбите

БНБ ще създаде регистър с пълните данни за банкови сметки, сейфове и имената на притежателите им.

Централната банка трябва да вкара тази информация в специална електронна информационна система, да я поддържа и актуализира. Това реши парламентът с промени в Закона за кредитните институции, но записани в преходните и заключителните разпоредби на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, който бе приет в петък на второ четене, съобщава в. 24 часа. 

В регистъра ще бъдат записани номерата на банковите сметки, на банката, в която те са открити, пълните лични данни на техните титуляри, както и на упълномощените да се разпореждат със сметките лица. В регистъра ще влязат и пълните лични данни на всеки, който е наел банков сейф. Всички банки ще са задължени да актуализират данните и всеки месец да предоставят информацията в БНБ

Достъп до пълната информация от системата получават съдебната власт, Главна дирекция “Национална полиция” и Главна дирекция “Борба с организираната престъпност” на МВР, ДАНС, НАП и Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, предвиждат промените. 

Новата електронна система трябва да заработи от 1 януари 2017 г. 

Гласувани текстове от данъчния кодекс въвеждат и европейска директива, според която ще се извършва автоматичен обмен на финансова информация . Тази мярка е насочена срещу зачестилите трансгранични данъчни измами и укриването на данъци в рамките на ЕС и в световен мащаб. 

С промяна на основния данъчен закон се предвижда още спиране на принудително изпълнение, ако длъжникът внесе 20% от размера на вземането. Целта е да се стимулира доброволното изпълнение. 

Създава се и възможност иззети при принудително изпълнение вещи и имущество, които не са потърсени в тримесечен срок от собственика им, да се смятат за изоставени в полза на държавата.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари