Пръскането срещу комари в Русе започва до дни

0
Пръскането срещу комари в Русе започва до дни
Пръскането срещу комари в Русе започва до дни Видео: Русе Медиа

Община Русе ще обсъди с управата на Гюргево синхронно третиране

Община Русе е готова да започне обработката срещу комари, се изчакват благоприятни метеорологичните условия, заяви директорът на дирекция „Екология и зелена градски среда“ проф. Любомир Владимиров. „В момента сутрин е около нулата, вечер също е 4-5 градуса. Изчакваме да бъде поне над 10 градуса средно денонощна температура, което е след 10 дни. Следим обстановката и в началото на април ще започнем да обработваме града и селата срещу комари“, каза още проф. Владимиров пред Русе Медиа.

За ефективни действия обаче се разчита на помощта на държавата в лицето на Министерство на здравеопазването, което отговаря за т.нар. ларвицидно пръскане, преди ларвите да се излюпят. „Това трябва да стане през април, организира се от държавните институции по поречието на цялата река Дунав, координирано по всички дунавски общини. Иначе ефектът при локално пръскане би бил временен и ще сме пред ситуация сами в Русе да полагаме неимоверни усилия да пръскаме два пъти денонощно в целия град, за да се справим с нашествието от комари, както беше преди година“, обясни директорът на дирекцията.

Още през декември 2023 Община Русе е изпратила писмо до Министерството на здравеопазването и Министерството на финансите, което отпуска средствата, и до народните представители от Русенска област, за да поиска информация кога държавата ще започне обработката. „Преди 10 дни изпратихме ново писмо да напомним, че се нуждаем от ларвицидно пръскане навреме – април, максимум май. Пръскания наземно и със самолети по-нататък във времето са с много нисък резултат“, коментира проф. Владимиров.

Той напомни, че има и риск от предаване на заболявания чрез комарите, който в годините се увеличава според статистиката на европейски здравни организации.

За момента общината няма отговор от държавата. Знае се, че са отпуснати средства, но от всички дунавски общини се надяват обработката да се организира по-скоро от МЗ и да се пръска едновременно с местните власти.

Община Русе ще има и разговори с общинската управа в Гюргево, за да се направи синхронно третиране от двете страни на реката. Това също ще зависи от метеорологичните условия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари