“Позор. Двуличие. Оставка“. Какво пишат българи на представителите на ЕНП след подкрепата за Борисов

0
Публикации в профилите в социалните мрежи на председателя на Европейската народна партия Доналд Туск и председателя на парламентарната й група в Европейския парламент Манфред Вебер бяха заляни от негативни коментари от потребители с български имена
Публикации в профилите в социалните мрежи на председателя на Европейската народна партия Доналд Туск и председателя на парламентарната й група в Европейския парламент Манфред Вебер бяха заляни от негативни коментари от потребители с български имена Снимка: Ройтерс

“Ти си майтап, в случай, че не го знаеш. Доказа го с подкрепата си за Борисов. Става ясно, че ценностите на ЕНП са фасада. Всъщност си точно като Борисов”

Това гласи един от стотиците коментари, публикувани от български граждани под публикация на председателя на парламентарната група на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер във "Фейсбук". Подобна е ситуацията и в профилите на председателя на ЕНП Доналд Туск, както и на ръководителя на малтийската делегация и координатор на групата на ЕНП в Европарламента Роберта Мацола, обобщава Свободна Европа.

Общото между всички тези критични постове, е че те идват от профили на потребители с български имена. Повод за остите реакции станаха посланията на тези политици към управляващите в България и премиера Бойко Борисов.

От петък досега в Брюксел се проведе редовно заседание на лидерите на страните от ЕС, една от комисиите в Европарламента прие резолюция, с която подкрепя еднозначно протестите в България, а в понеделник се се проведе и обсъждане на тема “Принципите на правовата държава и основните права в България”. След дебата стана ясно, че Европейското наблюдение на борбата с корупцията и съдебната реформа в България в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка ще продължи успоредно с новия европейски механизъм за върховенство на правото.

В петък преди редовното заседание на лидерите на ЕС в Брюксел Доналд Туск се срещна с Борисов. Малко по-късно той написа във Фейсбук, че България е “изминала дълъг път“ при управлението му, че са необходими реформи, свързани с правосъдието и борбата с корупцията, но властта ще бъде предадена след избори.

По време на обсъждането в понеделник Вебер пък каза, че не може в България да става въпрос за липса на свобода на изразяване и свобода на пресата, както и че “Бойко Борисов винаги е насърчавал младежите да протестират“.

Във вторник Мацола внесе поправки в предложеният от комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) текст за резолюция по повод протестите в България. Предложените промени сериозно смекчават тона и включват в повдигнатите обвинения в корупция по високите етажи, президента Румен Радев и изгонените за шпионаж руски дипломати.

Преди обсъждането в понеделник пък стана ясно, че от ЕНП ще дадат трибуна само на представителите на парламентарната група, които изразяват подкрепа към Борисов.

Натрупането на събития и изказаните позиции от представители на ЕНП доведе до недоволство на български граждани в социалните мрежи. Критичните коментари се концентрираха под публичните профили на лицата от Европейската народна партия.

Това идва от лоялен гласоподавател на ЕНП от 2007 г. насам. Няма отново да гласувам за ЕНП докато партията подслонява и подкрепя криминални организации, маскирани като политически партии“ , пише Антон Велев под публикацията на Туск след срещата с Борисов в петък.

“Виждаме, че стабилността в политическата ви група в Европейския парламент е по-важна от демокрацията, върховенството на закона и човешките права в България. Благодаря ви, г-н Туск”, пише Евгени Божилов.

“Срам за вас Вебер. Заради вас никога повече няма да се доверя на Европейския парламент. Подкрепата за Борисов ще ви струва главата…какъв позор”, пише Диян Янев под публикация на Манфред Вебер от вторник.

“Не забравяйте България. Ние също живеем с един Лукашенко, а очите ви са затворени”, пише Атанас Благоев.

В редица други публикации потребителите обвиняват ЕНП в двуличие и се обявяват за оставката на правителството на Борисов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари