Поздравите на простите в Деня на духовността потвърдиха ползата от тяхното изпадане

3
Лицето Методиевич благодари на предците ни, че ни били дали език, за да си общуваме. Ужас! Явно не е научил, че те са ни дали писменост
Лицето Методиевич благодари на предците ни, че ни били дали език, за да си общуваме. Ужас! Явно не е научил, че те са ни дали писменост Снимка: БГНЕС / Архив

Коментар на журналиста Иво Инджев в неговия БЛОГ

Днес е празникът на българската духовност и едно простичко поздравление към всички хора на духа у нас и в чужбина, за които буквите ни имат духовно значение, щеше да бъде достатъчно за претендентите да бъдат национални лидери.

Напъните на нашите доскорошни управляващи да блеснат на този непосилен за тях небосклон обаче само подчертават от какво и от кого сме се отървали – да се надяваме за дълго. 

В своя информационен храм Фейсбук, от който се опитваха да ни командват дистанционно без контакт с нас, за което посредник по дефиниция са медиите в една демократична държава, показа автентичното си лице ( face ) онзи, който е прочел една книга ( book). Facebook!

Лицето Методиевич благодари на предците ни, че ни били дали език, за да си общуваме. Ужас! Явно не е научил, че те са ни дали писменост. Тя е определяща за запазването и развитието на цивилизацията. Не случайно историците мерят цивилизацията според възникването на писмеността, което прави приблизително 6000 години по тази датировка.

Иначе език си има всяко племе. Някои от тях имат далеч, далеч по-сложен от нашия език, който ни звучи като птича песен поради тоналната система. Във виетнамския има цели 8 тона. “Дали” са им ги предците им, но не и азбука с хилядолетна история, възприемана като своя и от други “племена” с различен език.

Характерно е за простия човек, че ако е много прост не схваща колко наистина е прост. Няма как да го разбере. Той просто вярва, че и останалите са прости – ако не и повече от него. Ето защо следовницата на своя прост вожд, управлявал дълго и гордо на принципа “ и аз съм прост и вие сте прости” не му с обиди, когато я нарече проста кърджалийска…Знаете как я определи. 

Днес и тя е решила да блесне. Доказва, че сама си пише посланията във Фейсбук.

Постига го със следната безглаголна конструкция в поздравлението си за 24 май: “Честита мощната книжовност”!

Така глаголят нейните колежки по служебните радиовълни “ало, колежката, доходна и безаварийна”, които обаче нямат претенцията да правят обръщения към нацията.

Иначе казано, тези двамцата и техните подобия за пореден път, дори и когато вече не са във властта, се изявяват като отрицание на онова, което си мислят че представляват като “водачи” на народа. В деня на духовността не пропускат да ни напомнят какво печелим от тяхното детрониране.

Не че онези, които ги обгрижваха като управляващи сияеха с някаква възвишена езикова и обща култура, но изглежда и те са отпаднали от кервана на победителите, на които им потънаха гемиите на 4 април. Няма (ли) кой да хвърли едно редакторско око на самозваните “писатели” и техните послания към фенклуба на простите, които се имат членове на пенклуба ?!

В политически контекст, защото е очевидно, че става дума за политика и на днешния ден, е любопитно да се прочете вайкането на една от най – ярко пулсиращите в ритъма на подмазвачеството звезди на медийния хоризонт у нас. Същата обявяваше Методиевич за най-големия геополитик. Днес продължава го величае, включително за решението му да остави противниците си да управляват, за да се изложат. Но и му прави муцунки в своя текст в бившия виртуален официоз. Цупи му се, че рядко се появява. И дори, моля ви се, прогнозира, че досегашните управляващи са толкова ( основателно, според нея) обидени, че можело да не се регистрират за предстоящите парламентарни избори.

Това е редкият случай, когато можем да си пожелаем “пророчиците” на божеството им от Банкя да познаят поне веднъж.  

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари