Повече студенти на театър в Русе

0
Русенският театър вече има втора каса – в „Канев център“, която е ориентирана към студентите
Русенският театър вече има втора каса – в „Канев център“, която е ориентирана към студентите

Програмата на Драматичния театър „Сава Огнянов“ за октомври беше представена днес от директора му Орлин Дяков. През настоящия месец тече и Есенният театрален салон, в рамките на който в Русе ще гостуват едни от най-добрите български постановки, получили награди през годината.

Първата от тях е „Ромео и Жулиета“ - отличена с „Аскеер“ за най-добър спектакъл през тази година. Постановчик е Петринел Гочев. Той ще дойде в Русе през февруари, за да направи „Жана Д`Арк“ на бележития френски драматург Жан Ануи. Премиерата ще е в края на март или началото на април.

Спектакълът „Ромео и Жулиета“ е на Драматичния театър-Габрово. Той ще се играе на 20 октомври от 19.00 часа на Голямата сцена.

На 21.10.2014 г. гостува Народният театър „Иван Вазов“ със спектакъла „Две“, разказващ за взаимоотношенията между Дора Габе и Елисавета Багряна. В ролите се превъплъщават Бойка Велкова и Мария Кавърджикова. Зрителите могат да го гледат в камерната зала „Слави Шкаров“ от 16.00 и от 19.00 часа.

На 22 октомври, на Голямата сцена ще бъде представена постановката на Теди Москов „Професия лъжец“, носител на награда „Икар“ за най-дбър спектакъл. Той е изигран от трупата на Държавния куклен театър – Варна. Пиесата е за възрастни.

На 23-и Драматичният театър-Разград ще представи „Яворов, Лора и Мина в часа на синята мъгла“ с Иван Радоев и Елена Петрова, постановка – Бойко Илиев. Началният час е 19.00, в камерната зала „Слави Шкаров“.

На 23-и и 24-и октомври русенскта трупа ще играе „Без зестра“ от 19.00 часа в Голямата зала.

Есенният театрален салон започва след две седмици, но първото заглавие за месеца, което не е част от него и тепърва предстои, е „Долу оръжията“ на театър „Пигмалион“-Виена. То ще бъде представено на 10 октомври, петък, от 19.00 часа, в камерната зала „Слави Шкаров“. Автор е Берта фон Зутнер – втората жена, носител на Нобелова награда след Мария Кюри. Отличена е за мир.

На 13 октомври, понеделник, ДТ „Сава Огнянов“-Русе поставя „Майстори“. На 14-и, вторник, гостува Драматичният театър-Сливен с „Който трябва“ с Камен Воденичаров; от Александър Урумов. Постановката е на Димитър Стефанов. На 15-и, сряда, пак русенската трупа ще представи „Министърът женкар“, а на 28-и отново „Майстори“.

Новите премиери, по които се работи, са: „Ревизор“ от Гогол, подготвя го Николай Урумов. Започва през ноември, а премиерата трябва да е през януари. В главната роля ще е Деян Донков, очаква се потвърждение от Радина Кърджилова.

Така се продължава традицията русенският театър да работи с едни от най-добрите актьори в България, коментира Орлин Дяков.

Също в края на ноември той ще започне да прави постановка по Йордан Йовков, по сборника разкази „Вечери в Антимовския хан“. Тя ще е на камерната сцена и ще е насочена към учениците.

С Петър Денчев сега се договаря заглавие, което трябва да излезе до края на сезона. Бина Харалмпиева пък трябва да направи спектакъл в началото на следващия сезон – до края на септември 2015 г.

Орлин Дяков разказа и за предложенията на русенския театър за наградите „Икар“ - те са изцяло от „Без зестра“ - за оригинална музика е предложен Пламен Мирчев-Мирона, а за поддържаща роля – Венцислав Петков. „Без зестра“ предстои да бъде представен в София в Театъра на армията. Това ще стане най-вероятно в началото на декември.

На 8 декември русенската трупа ще има участие в Гюргево. Традиционно се поддържат добрите връзки с театъра там, а Русе ще продължава да бъде врата на румънската театрална култура за България, категоричен беше Дяков.

Той съобщи още, че русенският театър вече има втора каса – в „Канев център“, която е ориентирана към студентите. Театърът е във финансова стабилност, увери директорът му. Постановките му са посетени от повече от очакваните зрители, а това е важно, тъй като държавата плаща на брой посетители. Дали ще бъде отпуснато по-високо финансиране обаче, ще зависи от новият министър на културата. 

Източник: Топ новини
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари