Нова премиера на Драматичен театър "Сава Огнянов"

4

Една история за Стамболов, Стоянов и Ботев

Поредната репетиция на най-новата премиера на театъра „Духът на поета“ от Стефан Цанев започна в къща-музей „Захари Стоянов“.

Регионален исторически музей Русе винаги е откликвал на прояви от този род и е съдействал с всичко необходимо, съотносимо към епохата на Възраждането.

Режисьорът Ивайло Ненов използва музейната атмосфера за да могат актьорите Кадри Хабил, Милен Димитров и Борислав Апостолов да влязат по-плътно в характерите на своите герои. Сценографията на постановката и костюмите са на Петя Боюкова, а музиката на Пламен Мирчев – Мирона.

Вече второ десетилетие България е свободна страна. Националните идеали на Възраждането са още живи, а паметта за загиналите герои сплотява младата нация. На бившите революционери - Стефан Стамболов и Захарий Стоянов, се налага съдбовната трансформация - от борци за свобода да се превърнат в новите управници. Но какво се случва, когато 16 години след смъртта на Ботев, на вратата на министър-председателя почука самият той? Може ли прославеният герой за миг да се превърне в смъртен враг?

Една история за Стамболов, Стоянов и Ботев, в която сблъсъците на съвест, гордост и угризения раждат отчаяни действия. Една история за тежестта на короната и олекването на човека“, разказва режисьорът Ивайло Ненов.

Писателят Стефан Цанев изпрати в нарочно писмо няколко думи до русенския екип по повод премиерата на „Духът на поета“:

Пожелавам от все сърце успех на целия екип, осъществил постановката на „Духът на поета“ в град Русе. Артисти, благодаря ви, че вдъхвате живот на моите думи. Надявам се духът на поетите и на артистите да продължи да смущава спокойствието и гузните съвести на всички властници, които осребряват любовта си към Отечеството.

На добър час и дълбок поклон!“

Премиерата на „Духът на поета“ ще бъде на 27 март – Международен ден на театъра, на Камерна зала, от 19:00 часа.

Билети онлайн: https://entase.to/1z

Билетна каса: 082/830 168

Работно време от 10:00 до 14:00 часа и от 14:30 до 18:00 часа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари