Потопената църква празнува

1
Вижте историята на потопеният храм “Свети Иван Рилски”
Вижте историята на потопеният храм “Свети Иван Рилски”

Вижте историята на потопеният храм “Свети Иван Рилски”

Днес е специален ден за потопеният храм “Свети Иван Рилски” на бреговете на язовир Жребчево. За четвърта поредна година в църквата се отслужва Света Божествена литургия от Старозагорския митрополит Киприан. През 2019 година водата в язовира се отдръпва и позволява на хората в региона да запазят, укрепят и облагородят храма, който пази спомена за 3 потопени села.

През 70-те години на миналия век държавата решава да изгради голям язовир. Налага се бързо да бъдат изселени селата Запалня, Долно Паничарево и Жребчево. Спомен за това остава само храмът на хълма, кръстен на светеца Иван Рилски.

И до днес хората в региона пазят тази история и всяка година почитат църквата и потопените села.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари