Пострадалите от наводненията ще получат еднократна помощ до 1512 лева

0
От социалното министерство уверяват, че това ще се случи до края на юни
От социалното министерство уверяват, че това ще се случи до края на юни Видео: Euronews Bulgaria

От социалното министерство уверяват, че това ще се случи до края на юни

Министерството на труда и социалната политика създаде организация още в рамките на този месец пострадалите от наводненията в страната домакинства да могат да получат еднократната помощ в размер до 1512 лв. Сумата ще бъде отпусната на нуждаещите се веднага след одобрение на заявленията им от страна на Агенцията за социално подпомагане. Това заяви при посещение в Берковица министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова, предаде Euronews Bulgaria.

От тази година размерът на еднократната помощ е обвързан с линията на бедност и сумата може да покрие крайно належащите разходи на пострадалите домакинства. Това са стоки от първа необходимост като питейна вода, лекарства, храна, отбеляза министър Шалапатова. Тя припомни, че от началото на бедствията социалните работници към Дирекции „Социално подпомагане“ започнаха посещения в домовете на пострадалите, за да направят цялостна оценка на потребностите им и да им съдействат за подаване на заявления за подкрепа. Оценени бяха не само битовите нужди, но и емоционалното и психическо състояние на пострадалите, допълни Шалапатова.

Ситуацията в Монтанско остава тежка.

Три язовира преливат през преливниците - два в землището на село Замфирово и един в село Киселево. Тази нощ река Шугла е излязла от коритото си. частично бедствено положение е обявено в община Димово.

Тази нощ пострадали села имаше на територията на община Монтана - Сумер, Трифоново и Крапчене, както и Долно белотинци и Николово, които пострадаха от придошлата река Шугла. В село Замфирово има два микроязовира, но и двата, освен през изпускателите минаха и преливниците. В Смирненски и Клисурица също са през преливници, но там има и модули на пожарната, които подпомагат тяхното източване. Язовир Огоста денонощно се контролира и в момента от екипи там, но имайки предвид огромното количество дъжд, през тази нощ язовирът се е качил с около 50-60 см, обясни ситуацията областният управител на Монтана инж. Валери Димитров.

Осигурено е непрекъснато наблюдение на язовирите „Клисурица“, „Христо Смирненски“ и „Огоста“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Дгд
    Поредната подигравка с българите. На шибаните усраинци им дават да живеят в пълен лукс без пари, а на българите им дават един гол х.й. Шибана държава
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари