Воден ад: Още населени места обявиха бедствено положение след поройните дъждове

0
Наводнения нанасят щети на инфраструктурата, на покъщнината и дворовете на хората
Наводнения нанасят щети на инфраструктурата, на покъщнината и дворовете на хората Видео: NOVA

Наводнения нанасят щети на инфраструктурата, на покъщнината и дворовете на хората

Обявиха бедствено положение в няколко населени места във Врачанска област. Пострадали от поройните дъждове са и селища от Предбалкана, в Монтанско и в Искърското дефиле. Наводнени къщи имаше и в Нови Искър край София, информира NOVA.

Правителството ще отпусне помощи в подкрепа на засегнатите от наводненията домакинства. Министерството на труда и социалната политика създаде организация още в рамките на месеца пострадалите да могат да получат еднократната помощ в размер до 1512 лв.

В Община Враца падналият дъжд е около 70 литра на квадратен метър за последното денонощие. Сериозни проблеми има в Лиляче, Долно Пещене, Баница, Чирен.

Обявено е бедствено положение в Община Криводол и още 4 малки населени места. Причината са наводнени дворове и сгради.

Проблеми има и в Община Мездра. Там обявиха частично бедствено положение за 5 населени места. Проблеми има с пътуването, скъсан водопровод в село Люти дол.

В Ребърково водата подкопа гробищния парк. В Горно Пещене хората сами цяло денонощие строиха подпорна стена от чували с пясък. Във Веслец малко ручейче се превърна за минути в пълноводна река и не позволи на хората да стигнат до къщите си.

Наводнение имаше и в Лиляче. А след него са равносметката и сълзите.

Беше ужас. Но ще се справим. Не го пожелавам на никого”, казва местна жена.

Друг потърпевш разказа, че е изгубил 11 кошера с пчели, един фризер, хладилник.

Водният стълб в някои домове е стигал 2 метра. В над 20 къщи положението е подобно – вода и тиня навсякъде.

Цял ден днес пожарната изтегляше водата от наводнените домове на хората. Доброволци дойдоха от различни населени места, за да почистват в домовете на пострадалите. Но и за доброволците, и за пострадалите продължаващите валежи бяха поредно изпитание. А държавата обеща да помогне възможно най-скоро.

Помощта може да бъде отпусната още през месец юни”, каза Иванка Шалапатова, министър на труда и социалната политика.

Частично бедствено положение беше обявено и в град Дунавци. Тази нощ река Войнишка е излязла от коритото си е заляла над 60 къщи, приземни етажи и дворове. 6 души са евакуирани и са настанени в кметството. В придошлите води са се издавили и много животни. Частично бедствено положение е обявено и в община Димово. Снимки в социалните мрежи разкриват мащаба на бедствието там. От Общината съобщават за значителни материални щети по инфраструктурата и в частни домове.

14 сигнала за наводнени имоти бяха подадени тази нощ и в Софийско - от района на Нови Искър. Това наложи намесата на пожарникари и аварийни екипи. Те успяха да спрат водата да достигне до домовете на хората. Така се разминаха само с щети в градините и дворовете.

Около полунощ, след продължителен пороен дъжд, дворовете на 4 къщи в квартал „Изгрев” в Нови Искър се наводняват.

Много страшно, беше вече водата до коляното, майка ми към 1:30 часа ме извика, слязох, помогнах. Оказах помощ. И на баща ми”, разказва Таня.

Страхът върнал и спомените за наводнението преди 18 години.

През 2005 година пак бяха наводнения. До втория етаж беше влязло, цяла нощ не съм спала”, разказва Таня Накова.

След дъжда заради авария часове наред хората в квартала бяха и без ток.

Гледаме и животни, почти щяха да се удавят, но успяхме да реагираме, пуснахме ги на сухо”, разказа Иван.

Екипи на столичната община и на пожарната цяла нощ се опитваха да отводнят дворовете.

В няколко от населените места имаме пропадане на пътни настилки, в други населени места се оплакват граждани, че подпочвените води са високи, започват да приближават къщите и търсят съдействие за отводняване”, заяви Даниела Райчева, кмет на Нови Искър.

В ранния следобед ситуацията в града се нормализира. Според общината обаче не само пороят, а и изхвърлените боклуци са причина реката да излезе от коритото си.

Влачеха клони, храсти, дънери, гуми, врати от хладилници”, обясни Райчева.

Според хората обаче има и друг проблем.

Основната причина е че няма канализация в тези улици и водата идва тук. А след 2005 година причината за това наводнение е тази дигичка”, смятат местни.

Заради това хората от квартала искат промяна. А от Общината заявиха, че има план за изграждане на канализация, за която обаче няма конкретен срок.

Заради поройните дъждове, стадионът в Своге също остана под вода.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари