Последици от глобалното затопляне: Пресъхна голямо езеро в Турция

0
Голямо езеро в централната част на Турция, провинция Коня, пресъхна напълно
Голямо езеро в централната част на Турция, провинция Коня, пресъхна напълно Снимка: БГНЕС

Голямо езеро в централната част на Турция, провинция Коня, пресъхна напълно заради ефектите от глобалното затопляне и безотговорното напояване за селското стопанство

По думите им, коритото на езерото е толкова сухо, че дори автомобили могат без проблем да се движат върху него, съобщи в. "Сабах", цитиран от БНТ.

Още през 2019 г. природозащитници проведоха акция по повод ситуацията с обезсушаването на езерото (на снимката) и алармираха, че то може да изчезне напълно заради ефектите от глобалното затопляне.

Според Тахир Налбантчилар, професор по геология в университета в Коня, езерото е било важно водно тяло, което е поддържало околната среда както екологично, така и икономически, както и е било естествена среда на няколко вида растения и животни.

Според Налбантчилар езерото е имало сухи периоди и в миналото, когато е било изложено на риск от изсъхване, но винаги е успявало да се възстанови.

Можем да видим последиците от изменението на климата и глобалното затопляне при езерото Акшехир. В края на краищата, то се е поддържало от валежи и други източници на вода, които се вливат в езерото. Но не само климатичните промени причиниха това. Малки изкуствени езерца, които бяха създадени за напояване на земеделските земи, изградените прегради на потоците, различни сгради пресушиха малките, но значителни потоци, които захранваха езерото“, обяснява Налбантчилар.

Той посочи изкопаните от местните кладенци като друга причина за пресъхването на езерото. По думите му, кладенците ставали все по-дълбоки – при често срещана дълбочина от 20 м през годините, сега те са достигнали до 150 м.

Като изброи необходимите стъпки за съживяване на езерото, професорът изрази съмнение, че вече може и да е прекалено късно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари