Посланикът ни в Япония: Очакват се силни трусове с магнитуд около 7 в следващите дни

1
Очакват се и силни дъждове, които също биха затруднили положението, обясни Мариета Абаджиева
Очакват се и силни дъждове, които също биха затруднили положението, обясни Мариета Абаджиева Снимка: EPA

Очакват се и силни дъждове, които също биха затруднили положението, обясни Мариета Абаджиева

Няма данни за пострадали българи при мощния трус от 7,6 по Рихтер в Япония, който стана на 1 януари, каза в ефира на bTV посланикът ни в Япония Мариета Арабаджиева.

„Нямаме отправени молби за съдействие. В посолството ни функционира 24-часов дежурен телефон“, каза тя.

„Очакванията бяха за цунами с височина 5 м, постепенно бяха понижени до 3 м. В действителност бреговете на Япония бяха ударени от вълни с височина около 120 см. Към днешна дата всички предупреждения за цунами са отменени“, каза още Мариета Арабаджиева.

Тя обаче призова българските граждани в Япония да се следят страницата на японската метеорологична служба и японските канали за актуална информация.

„В следващите 7-10 дни се очакват последващи трусове. Очакванията са за силни земетресения с магнитуд около 7. Очакват се и силни дъждове, които също биха затруднили положението“, обясни посланикът ни в Япония.

В страната има много стройна система за реакция при бедствени положения. Япония е свикнала да живее с природните бедствия и в такива ситуации се действа по книга. И в този случай японските власти много бързо предприеха действия по евакуация на гражданите“, посочи Мариета Арабаджиева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари