Посланикът на Бразилия у нас: Българите са много дружелюбни

1
"Рила е едно от любимите ми места тук", призна Мария Реис
"Рила е едно от любимите ми места тук", призна Мария Реис Видео: NOVA

"Рила е едно от любимите ми места тук", призна Мария Реис

Посланик Мария Едилеуза Фонтенеле Реис е опитен дипломат от кариерата. Заемала е високопоставени позиции в Министерството на външните работи на Бразилия и последните ѝ три длъжности в чужбина са били като постоянен делегат на Бразилия към ЮНЕСКО, генерален консул в Париж и посланик в Ангола. Служила е също в Аржентина, Доминиканската република, Рим и Токио. Тя зае поста посланик на Бразилия у нас на 30 януари 2020 г.

Дипломат №1 на Бразилия има магистърска степен по Международни отношения и докторска степен по Международни отношения и дипломация от един от най-старите френски университети в тази сфера. Тя е публикуван автор с богата библиография. Посланик Мария Едилеуза Фонтенеле Реис владее шест езика.

Г-жа Реис посреща екипа на NOVA в резиденцията си, която с удоволствие показва. „Тази картина направи дъщеря ми в COVID времето, което прекара с мен. Тя живее в Париж, но тъй като всички работеха дистанционно, я помолих да дойде и това го направи по времето на COVID”, разказва посланик Мария Едилеуза Фонтенеле Реис.

Не е искала да следва Вашите стъпки в дипломацията?

- Не. Мисля, че беше много разумна. Занимава се с нещо много по-креативно – е, по друг начин, но предпочита да се изразява в по-физическо измерение. Сега се занимава с мода. Завърши магистратура във Френския моден институт.

Най-доброто място!

- Да, много ѝ хареса. Сега работи в Париж. А и синът ми живее там, кара докторантура по международни отношения.

Поздравления, със сигурност се гордеете с тях!

- Така е, винаги се гордеем с децата си! Тук, това е един от най-известните бразилски наивистични художници, Хейтор дос Празерес. Тази картина е в семейството ми от много време, особено привързана съм към нея, защото показва, според мен, произходът на карнавала в по-бедните части на Рио де Жанейро, изразява естеството на бразилците, музиката. Това е трапезарията, където посрещаме гости. Имаме творби от различни места по света, но тази картина тук е от много близък приятел, бразилски художник, а това са картини на бразилски реки, много любимо. Имаме много творби на бразилския литограф с японски корени Манабу Мабе. Невероятен бразилски творец с музей в Япония, в родния му град в Южна Япония. Имаме много негови творби.

Събрали сте неща от цял свят!

- Точно! Трябва само да внимаваме да не стане като битак у дома. Още един бразилски художник, модерен. Изобразява бразилската колониална архитектура, както той я вижда. Това е класическа картина, която много харесвам, също наследствена, минаваща през поколенията в семейството. Френски художник, Едмон Луи Дюпен, картина от 1860 г. Преход между натуралистичното към декомпозицията на дърветата, което е следващата тенденция.

А тук пиете кафе, може би?

- Да. Много любимо място, с неща от цял свят. Този параван е от Япония и особено го харесвам, защото е направен от твореца на последния шогун на Япония - Токугава. Обикновено са много цветни, но този особено го харесвам, защото е много светъл. Не е много живописен, но е много артистичен, много го харесвам.

Резиденцията Ви е невероятна, наистина!

- А тук има още бразилски художници, това е съвременен художник. Това е серия в Бразилия с марини, най-добрите, които имам. Разбира се вкъщи, в Бразилия, тъй като още пазя дома си там, съм си оставила неща, донесла съм други тук. Но се радвам, че успях да донеса най-близките до сърцето ми.

Ваше Превъзходителство тази година Бразилия отбелязва 200 години независимост. Бихте ли ни разказали как се е променила страната Ви през годините?

- Това е много история. През последните 200 години, т.е. от 7 септември 1822 г., когато се обявява независимостта, Бразилия е успяла да консолидира континенталната територия, да разреши всички гранични въпроси с 10 съседки-приятели чрез дипломатически преговори. Последният път, когато сме били във война, е било през 60-те години на 19-и век, така че дълго време не познаваме тази трагедия в историята ни. Също така много се гордеем, че сме изградили разнообразно и динамично общество, с жизнена култура, страна със солидна икономическа основа.

Бразилия винаги е била сред топ 10-те икономики в света. Също така сме много отговорен член на международната общност. Бразилия е сред страните членки основателки на ООН, на ЮНЕСКО и на много други важни институции в световната конюнктура. Имаме много за отбелязване за тези 200 години и това е благодарение на качествата на бразилския народ – добри, усърдни хора, винаги изпълнени с радост, гостоприемни, способни да създадат невероятната култура на страната ни.

Предстоят президентски избори в Бразилия, а залогът е висок. Какви са перспективите пред страната Ви?

- Вече имахме първи тур избори на 2 октомври, в същия ден като България. При нас бяха общи избори, т.е. за президент, губернатори – на 27-те бразилски щата, както и за 1/3 от местата в Сената и за Долната камара на Конгреса, така че са много комплексни избори. В президентския избор, както и за някои губернатори, има втори тур. Балотажът е тази седмица. Изборите са може би едни от най-важните, откакто е обявена Република Бразилия през 1889, защото имаме много поляризирано общество в днешно време. Някои са много консервативни, към дясно, други са по-привързани към социални и хуманистични ценности.

Ще видим. Много е трудно да се предвиди какво ще се случи, защото двамата политици на балотажа, знаете кои са. А и изборите са особени, защото за първи път имаме балотаж между настоящ и бивш президент. Никога не сме били в подобна ситуация. Малко като референдум - дали е било по-добре преди или е по-добре сега. Разбира се, също така са избори след трагедията с COVID, който не само донесе огромно страдание за народа, но и сериозно засегна икономиката. Така че са много интересни избори в Бразилия. Ще видим, ще Ви кажа в понеделник.

Бразилия, Русия и няколко други държави са в групата БРИКС. Според Вас какво ще се случи с тази организация, предвид факта, че Русия е в международна изолация заради водената от нея война в Украйна?

- БРИКС започна да се формира през 2006 година по инициатива на Бразилия и Русия. Двамата министри на външните работи, Сергей Лавров и Селсо Аморим - добри приятели по онова време. И двамата са били посланици към ООН. Те започват да обсъждат темата още през 2006 г., като идеята се развила и през 2009 г. имаме първата среща на върха в Екатеринбург. Тази година през юни имахме 14-та Среща на върха. Всяка година на ротативен принцип се определя домакинът. БРИКС е консолидирала значителен дневен ред за сътрудничество. Според мен до голяма степен благодарение на БРИКС се формира Г 20, т.е. трябва големи развиващи се икономики да участват във вземането на важни икономически решения с глобално влияние.

Справедливо е държави с икономическата значимост на БРИКС – Китай, Бразилия, Русия и Южна Африка до по-малка степен, справедливо е държавите, отговорни за значителна част от световната икономика, да участват в процесите на вземане на решения за световната икономика. Консолидира се мащабна програма за сътрудничество, включително в сферите на здравеопазването, земеделието, образованието, културата, научните познания.

Създадохме БРИКС банката, която е много значим инструмент за финансиране на проекти за инфраструктура и устойчиво развитие не само в страните от БРИКС, но и в слабо развити държави. Също така създадохме финансово споразумение за подпомагане на държави с финансови затруднения. Вече има солиден дневен ред на сътрудничество, който устоява на кризи тук и там. Понякога има трудности между различните държави, но дневният ред на сътрудничество ще продължи, уверена съм.

От 2011 г., когато включихме Южна Африка в механизма, много други държави са проявили интерес към участие в БРИКС, така че смятам, че бъдещето на БРИКС е да се разшири, да приобщи и други големи развиващи се икономики.

Как се справя държавата Ви със световната икономическа криза и високата инфлация?

- Трагедията COVID засегна целия свят. Днес мисля всички се борим. След COVID имаме неприятни събития около войната в Украйна, която поднася нови затруднения -в случая на Европа.

Въпросът за енергетиката е много чувствителен, особено сега ще видим това с наближаването на зимата. В случая на Бразилия сме далеч от войната, ние сме самодостатъчни в производството на нефт, но не рафинираме достатъчно. Така че изнасяме суров петрол и внасяме рафиниран нефт, което също води до инфлация в страната ни. Но се справяме с икономическата ситуация доста добре, контролираме инфлацията на местно равнище.

Очакваме ръст на БВП от около 2.8% тази година. Разбира се имаме нужда от повече от това, трябва да се справяме по-добре, но предвид изключително негативните условия, мисля че се справяме добре.

Ние, българите, а и целия свят обожаваме бразилското кафе. Поради климатичните изменения и лоши метеорологични условия в Бразилия миналата година беше засегнат тежко добива на кафе. Какво е положението тази година?

- Благодаря, че го споменавате! Кафето в миналото беше основният продукт на икономиката ни – говоря за преди 100 години. Икономиката се е обогатила значително и днес кафето играе значителна роля в износа ни, но е едва една от селскостопанските ни стоки. Днес сме първи по производство и износ на соеви зърна.

Също така, говорейки за животински протеин, сме един от най-големите износители. Но има и други стоки, чието значение нараства, освен соята, това са пшеницата, целулозата, желязната руда. Така че сме засегнати, но тази година, по-конкретно за кафето, имаме реколта от 70% от очакваното производство, при това още през октомври, така че до края на годината ще сме добре.

Добра новина!

- И за нас!

В дипломацията сте от дълги години, работили сте в много държави по света. С какво е различна България от другите страни?

- България е много специална! Обикнах България като посланик към ЮНЕСКО. Бях много близка с Ирина Бокова, връчих на нея акредитивните ми писма и развихме много специално партньорство. Още в ЮНЕСКО бях заместник-председател на Комитета по световно наследство. Тогава имах възможност да помогна на България, защото експертите искаха да махнат парка „Пирин” от Списъка със световното наследство заради строителни дейности там.

Защитих България. Казах: „Не, не може да го махнем.“ Държавите не се нуждаят от наказания, а от съдействие. Имат нужда от насоки в технологиите, както и финансова подкрепа, от това се нуждаят. От онзи момент опознах парк „Пирин” и като дойдох тук, едно от първите места, които посетих, беше Пирин. Бях много горда със свършеното – ски курортите в Банско са невероятни, толкова красиви, толкова много им се наслаждавах по време на COVID. Много е приятно.

Значи Пирин е едно от любимите Ви места в България?

- Още отпреди да дойда тук. Но обичам Несебър, Созопол, плажовете по Черноморието. Обичам манастирите – Рила е едно от любимите ми места тук. За мен е не само религиозно място, но и символ на опазването на езика и националното самосъзнание, което е много важно.

Намирате ли сходни черти между българите и бразилците?

- О, да, разбира се! Едно сходство е откритостта ни към другите, топлотата ни. Българите са толкова дружелюбни, щом се сприятелиш с някого веднага се чувстваш като сред семейство. Не е просто социалното приятелство, а се чувстваш истински добре приет. Споделяме привързаността към семейните ценности, отвореността към неизвестното, към чужденците – не съм усетила и капка ксенофобия тук, за разлика от други европейски държави, където самият факт, че си чужденец, те изолира настрана. Тук, както и в Бразилия, е даже обратното – хората са любопитни, приветливи, приемат те с отворени обятия. Така че в това много си приличаме.

Ваше Превъзходителство, много Ви благодаря! Прекрасна сте, домът Ви е прекрасен!

- Много Ви благодаря, много сте мили! За мен е чест. Обичам NOVA и съм Ви благодарна за страхотната възможност да покажа малко от Бразилия, да покажа на българския народ как изглежда Бразилия и какви са бразилците. Много съм благодарна!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Уелкъм ту Булгериън!
    Посрещат с хляб и сол. Изпращат с "Майка му да е ... жива и здрава!".
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари